AmCham za prilagodbu zakona Uberu

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2017. u 21:59
Davor Tremac, direktor iz Ubera/ Duško Jaramaz/PIXSELL

Amerikanci predlažu da se reguliraju i unaprijed definiraju uvjeti usluge.

Umjesto ulaganja u obnovu prometne infrastrukture trebalo bi omogućiti bolje korištenje postojeće, smatraju u Američkoj gospodarskoj komori u Hrvatskoj (AmCham) te predlažu Vladi rješenja vezana uz dijeljenje prijevoza, rečeno je u srijedu na konferenciji AmChama Prilike za razvoj turizma kroz inovativna digitalna rješenja.

Jedna od takvih usluga dijeljenja prijevoza je i Uber. Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić navela je da je AmCham predložio regulatorno uređenje pitanja digitalnih rješenja za dijeljenje prometa. "Strani gosti u Hrvatskoj bilježe stalni rast i čine oko 88 posto svih dolazaka. Turisti dolaze osobnim automobilima te sve više i zrakoplovima i borave u zemlji sve manje dana. Žele biti mobilni i što je moguće više vidjeti tijekom boravka.

Prema istraživanju Insituta za turizam slabije ocjene turista su vezane uz promet, gužve i infrastrukturu i lokalni prijevoz. Preporučamo da se obrati pozornost na rješenja vezana uz dijeljenje prijevoza, tako da se u zakonodavstvo uvede unaprijed definirana usluga dijeljenja prijevoza", navela je Doko Jelušić. Takva usluga, ističe, podrazumijevala bi elektroničko naručivanje usluge s unaprijed definiranom procjenom cijene, puta vožnje i identiteta vozača.

Za liberalizaciju se zalaže i direktor Ubera za jugoistočnu Europu Davor Tremac, koji predlaže da vozači Ubera imaju posebne licence, da ih nadzire resorno ministarstvo, ali i da nema ograničenja licenci. U Uberu ne žele ni da im se ograničavaju cijene usluga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close