Đakovo priprema desetak novih natječaja i programa za poduzetnike

Autor: Marta Duić , 22. studeni 2016. u 15:27
Foto: Pixsell

Gradski vijećnici Đakova u ponedjeljak su izglasali proračun za 2017. godinu ‘težak’ gotovo 80 milijuna kuna za kojeg su uvjereni da će gradu omogućiti da dodatno potakne gospodarstvo. O tome kako je gradskim vlastima pošlo za rukom pokriti gubitke iz prošlih godina razgovarali smo s predsjednikom Gradskog vijeća Goranom Soldom.

Grad Đakovo uspješno je zatvorio sve proračunske gubitke, koji su se godinama gomilali. Kako tvrdi Goran Soldo, predsjednik gradskog vijeća Đakova, to je bio uvjet za poticanje zapošljavanja te poticanje gospodarskih aktivnosti obrtnika, malih i srednjih poduzetnika. Konsolidirali su gradsku blagajnu i neutralizirali kumulativni minus od 12 milijuna kuna.  Ističe da su racionalnim i odgovornim upravljanjem gradskim financijama preokrenuli višegodišnje negativne trendove i bez novih zaduženja podmirili sve obveze iz ranijih godina koje su 1.siječnja, prošle, 2015.godine, iznosili gotovo 12 milijuna kuna. Tako je Đakovo u 2016. napokon krenulo iz "plusa", sa suficitom i proračunom planiranim na 68 milijuna kuna.

"Nakon stabilizacije financija Grad je krenuo u sufinanciranje zapošljavanja i apliciranje na brojne natječaje, što je dosad bilo teško izvedivo zbog obveznog vlastitog udjela u sufinanciranju odobrenih projekata. Generalno, više novca, i fokus u 2017. usmjeravamo u gospodarsku aktivnost, u nova radna mjesta, poljoprivredu, obrtništvo i poduzetništvo, u razvoj kapitalnih projekata i investicija, među kojima su investicije gradnje zatvorenih bazena i natkrivanje Gradske tržnice. Pred nama je desetak natječaja i programa kojima će grad bespovratnim sredstvima poticati poduzetništvo, kontinentalni turizam, poljoprivredu, ulaganja, investicije i tako stimulirati zapošljavanje˝, otkrio je Soldo u razgovoru za Poslovni dnevnik.

Proračun uspjeli realizirati s preko 90 posto

Prema aktualnim pokazateljima, realizacija proračuna bit će između 90% i 100%, najveća u povijesti Đakova, po prvi puta preko 60 milijuna kuna. Soldo napominje da reformu gradskih financija nisu napravili „preko leđa“ sugrađana, jer unatoč svakodnevnim ulaganjima i rastu komunalnog standarda, komunalna naknada, koja je u Đakovu jedna od najnižih u Hrvatskoj, nije se mijenjala više od 10 godina, a ni u 2017. godini se neće povećavati.

"S niskom cijenom komunalija i potporama koje pružamo, uz svoju izvrsnu prometnu povezanost, s pravom možemo reći da je Đakovo – grad prijatelj poduzetnika. Dokaz tome je i odluka Gradskog vijeća prema kojoj legalizacija bespravno izgrađenih kuća iznosi samo 1 kunu po kubiku dok za legalizaciju građevina poslovne, proizvodne i poljoprivredne namjene, te pomoćnih zgrada, cijena komunalnog doprinosa iznosi simboličnih 10 lipa po kubičnom metru. Glavni cilj i ove odluke bio je pomoći građanima, koji se bore s rješavanjem tekućih troškova, i tako im smanjiti izdatke prilikom rješavanja problema legalizacije njihovih domova. To je ujedno i znatna pomoć gospodarstvu i poljoprivrednicima jer su im sredstva koja su predvidjeli za komunalni doprinos ostala za izradu projekata za fondove EU", smatra Soldo.

Proračun za 2017. slagali su još ambicioznije – na 80 milijuna kuna, zadržavajući njegovu socijalnu, a jačajući razvojnu komponentu što se prvenstveno odnosi na novi upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam i europske fondove. Statistike pokazuje da je Đakovo grad s najvećim padom nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji. Ipak, bez posla je još uvijek 1.905 Đakovčana.

"Grad je osmislio program poticanja (samo)zapošljavanja nezaposlenih osoba dodjelom bespovratnih potpora i u participaciji dijela kamata na poslovne kredite, a smanjio je i komunalni doprinos za gospodarstvo. Jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je uz mjere HZZ-a osigurao i dodatne bespovratne potpore za svako novo zapošljavanje i to u iznosu do 10.000 kuna, ovisno o vremenu koje su proveli u evidenciji nezaposlenih. Prepolovili smo komunalni doprinos za gospodarsku djelatnost, subvencioniramo kamate za poslovne kredite s tri posto, čime se izravno utječe na povećanje likvidnosti, rast konkurentnosti đakovačkih poduzetnika, smanjivanje njihovih troškova i razvoj poslovanja, a samim time i na jačanje poduzetništva i rast broja radnih mjesta", pohvalio se Soldo.

Đakovo je danas grad s u postotku najmanje nezaposlenih u cijeloj županiji, uzme li se kao kriterij broj stanovnika. Primjerice Našice, iako duplo manji grad od Đakova ima gotovo jednak broj nezaposlenih. Osim toga i broj zaposlenih u Đakovu je u porastu te je porastao za 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Nezaposlenost u Đakovu s oko 3.400 osoba na početku mandata ove gradske vlasti, gotovo prepolovljena. Pozitivna je posljedica te veće zaposlenosti povećavanje broja mališana u dječjim vrtićima, pa gradski vrtići u ovome trenutku imaju gotovo 300 polaznika, što je za 25 posto više nego lani. U tijeku je postavljanje  8 novih dječjih igrališta, a izrađuju i projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu uz milijunska ulaganja u obnovu dječjih vrtića te proširenje kapaciteta.  

Kapitalna je investicija u ovoj godini rekonstrukcija Strossmayerovog trga, a podno Strossmayerovog perivoja na proljeće počinje gradnja novog objekta Ekonomske škole, koja godinama dijeli prostor sa Srednjom strukovnom školom.

Komentirajte prvi

New Report

Close