‘Ako Vladine mjere budu realizirane, u našoj županiji bi se moglo ugasiti 16 škola’

Autor: Agencija VLM , 10. travanj 2014. u 14:39
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako je najavio ministar Željko Jovanović, zbog štednje bi se mogle ugasiti područne škole koje imaju manje od 15 učenika.

Kako je najavio ministar Željko Jovanović, zbog štednje bi se mogle ugasiti područne škole koje imaju manje od 15 učenika, a to bi moglo imati, tvrdi pročelnica Upravnog dijela za prosvjetu i šport Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić Karlić, dalekosežne posljedice za Vukovarsko-srijemsku županiju, ali i za sve županije u Republici Hrvatskoj koje budu obuhvaćene ovakvom mogućom mjerom.

"Naša županija ima 35 područnih škola, od kojih 16 škola ima 15 i manje od 15 učenika, ali sve su obnovljene, opremljene i uređene, što se očituje u kvalitetnoj nastavi i uspjesima učenika na natjecanjima. Škola u malim mjestima je centar cjeloživotnog učenja, društveno-kulturnog i sportskog života i ako Vladine mjere budu realizirane, rezultirat će gašenjem života u tim mjestima i premještenjem mladih obitelji u gradove, što će imati dalekosežne posljedice za ta područja. U našoj županiji bi se moglo ugasiti 16 područnih škola od kojih neke imaju samo tri, šest ili sedam učenika", kaže pročelnica Jadranka Mustapić Karlić. Dodaje kako se mora voditi računa i o udaljenosti područnih škola od matične škole jer radi se o sigurnosti djece koja svakodnevno prelaze put od kuće do škole i natrag, a u slučaju ukidanja škola, odlazak organiziranim prijevozom za malu djecu stvara veliki rizik.

"Na Hrvatskoj zajednici županija donesen je jedinstven zaključak, koji podržava i Upravni odjel za obrazovanje i šport naše županije da će pismeno obavijestiti ministra znanosti, obrazovanja i športa Željka Jovanovića o svojim stajalištima o neslužbenim informacijama, kojim bi Ministarstvo na čijem je čelu, svojim aktom ugasilo pojedine područne škola s malim brojem učenika", kaže pročelnica.

Također, zatražit će od ministra sastanak sa županima, gdje će se raspravljati o budućoj mreži osnovnih i srednjih škola, načinu utvrđivanja te mreže i kriterijima koji će se primijeniti prilikom utvrđivanja mreže, kako se ne bi nanijela nepopravljiva šteta tim područjima i ugrozila jednakopravnost svih stanovnika Republike Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close