Ako vaše kućanstvo dobije titulu ‘energetski siromašnog’, dobit ćete naknadu

Autor: Marija Crnjak , 01. ožujak 2013. u 14:54
Ilustracija; Photo: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list

Europska direktiva i novi Zakon o tržištu električne energije obvezuju Hrvatsku da definira energetsko siromaštvo.

Zahvaljujući Zakonu o tržištu električne energije koji je na snazi od danas, kroz par mjeseci u Hrvatskoj će se definirati pojam energetski siromašnog kućanstva. To znači da će ona kućanstva koja udovolje kriterijima iz cenzusa od države moći dobiti potpunu ili djelomičnu naknadu troškova energije.

Lakšu otplatu zaostalih dugova za struju dobili su i gospodarski subjekti, i to kroz Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, doznajemo u Ministarstvu gospodarstva i HEP-u.

Bez ograničavanja potrošnje

Za razliku od dosadašnjih subvencija koje su ograničavale potrošnju električne energije, pa su pomoć mogli dobiti samo ona kućanstva koja najmanje troše (garaže, vikendice, samci), novi sustav neće ograničavati potrošnju, a oslanjat će se na cenzus i provoditi u okviru socijalne skrbi. Europska direktiva 2009/72/EZ i novi Zakon o tržištu električne energije koji je stupio na snagu 1. ožujka obvezuje Hrvatsku da definira što je energetsko siromaštvo, te hoće li se ono definirati prema prihodima fizičke osobe, invaliditetu ili pak pristupu energentima.

Europa je naime definiranje energetskog siromaštva ostavila nacionalnim vladama pa su  modeli pomaganja kućanstvima različiti od zemlje do zemlje. Prema istraživanjima, najviše energetski siromašnih kućanstava ima u zemljama EU10 (Središnja i Istočna Europa), a najgore stoje potrošači u Bugarskoj.

Tko je 'ugroženi kupac'?

Zakon o tržištu električne energije ugroženog kupca definira kao kupca električne energije "koji zbog socijalnog položaja i/ili zdravstvenog stanja ima pravo korištenja mreže i/ili opskrbe električnom energijom po posebnim uvjetima". U Ministarstvu gospodarstva pojašnjavaju da će zajedno s Ministarstvom nadležnim za socijalnu skrb i ostalim članovima radnog tima, slijedom navedenog Zakona pripremiti uredbe koje će postaviti kriterije o tome kome je pomoć potrebna.

"Tamo će biti i utvrđeno je li potrebna potpuna ili djelomična naknada troškova energije, a izvor i visina potrebnih sredstava, bit će kako i sva ostala proračunska sredstva, u nadležnosti Ministarstva financija", pojašnjava se u odgovoru Ministarstva gospodarstva za Poslovni.hr. U HEP-u pak pojašnjavaju da će slijedom nedavno donesenog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, HEP također sudjelovati u financijskoj konsolidaciji gospodarskih subjekata koji posluju u otežanim uvjetima.

1,8 milijardi kuna duga

Doduše, u HEP-u napominju da već omogućuju reprogram dugovanja za tvrtke, te obročnu otplatu dugova kućanstvima, ako za to postoje opravdani razlozi. HEP je lani od svojih kupaca naime potraživao ukupno 1,8 milijarde kuna duga (u godini prije dug je bio 1,5 milijardu).

"S obzirom na izražene teškoće kupaca Hrvatske elektroprivrede u plaćanju obveza za isporučenu energiju, HEP ulaže značajne napore u rješavanju problema neplaćenih potraživanja, koja predstavljaju značajan teret u poslovanju. HEP tvrtkama s teškoćama kao dužnicima pristupa individualno, odnosno za svako društvo pojedinačno može odobriti reprogram dugovanja, pri čemu se traže instrumenti osiguranja plaćanja u skladu s evaluacijom rizika", kažu u HEP-u. 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Nove birokratske izmišljotine i nova socijalna davanja, samim time i povećanje cijene električne enegije za "energetski bogata" kućanstva i gospodarstvo. Krajnja posljedica: još skuplja proizvodnja i još nekonkurentnije gospodarstvo.

Hej Vortac, pa dolaze lokalni izbori, sto si mislio? Svima ce ustimati niske kamate, jeftinu struju i sve… opet nova hrpetina besmislica.

Umjesto da se poveca dohodak i proizvodnja, mi samo pretacemo iz supljeg u prazno… dosada smo i tako sve i svatsa subvencionirali, sve je to propalo. Umjesto enormnih subvencija svim propalim granama, trebali smo dramaticno srezati proeze i privuci FDI. Sada imamo gospodarstvo sa slobodom poslovanja kao u Cadu, enormin porezima, nikakvim izvozom i perspektivom rasta koja ja katastrofa.

Nove birokratske izmišljotine i nova socijalna davanja, samim time i povećanje cijene električne enegije za “energetski bogata” kućanstva i gospodarstvo. Krajnja posljedica: još skuplja proizvodnja i još nekonkurentnije gospodarstvo.

New Report

Close