Ako ste umirovljenik i potreban vam je kredit, ova vijest bi vas mogla zanimati

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2017. u 09:03
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Umirovljenici su poznati kao uredni platiše koji prvo podmire kreditne obveze i režije te žive od onoga što im ostane

Korisnik kredita u Hrvatskoj u trenutku otplate može imati čak 84 godine! Kredite umirovljenicima s otplatom do tako pozne dobi nudi Zagrebačka banka, dok su ostale banke granicu postavile najčešće između 72 i 78 godina. Moglo bi se reći da je potez hrabar, s obzirom na to da je prosječna životna dob u Hrvatskoj gotovo deset godina kraća i iznosi 75,99 godina, točnije za muškarce 72,38 godina, a za žene 79,9 godina, piše Večernji list.

Dobna ravnopravnost

S druge strane, bez obzira na to što banke načelno ne traže posebne instrumente osiguranja za najstarije klijente, poznato je da u slučaju da ne dožive otplatu kredita, dug ostaje nasljednicima. Ipak, neke banke za otplatu nakon navršenih 65 godina traže uključenje dodatnog sudionika u kredit – kreditno sposobnog jamca ili, u blažim slučajevima, policu osiguranja.

S obzirom na to da bi Ustav deklarativno trebao jamčiti i dobnu ravnopravnost, načelno ograničenje ne bi smjelo ni postojati. Kreditne politike prema umirovljenicima u Hrvatskoj su ponajprije uvjetovane činjenicom da su oni nesumnjivo najuredniji platiše, a i ne vlada baš neka pomama za kreditima. Banke također načelno tvrde da ne traže niti drukčije instrumente osiguranja s obzirom na dob dužnika, no uvjeti se razlikuju s obzirom na vrstu kredita. Tako je i u Zabi kraća maksimalna dob otplate za stambeni kredit i ona iznosi 65 godina. Erste dopušta da njegov korisnik kredita u trenutku otplate bude star najviše 78 godina i poslije Zabe je po tom pitanju najfleksibilniji, a zahtjev se može predati i online.

Uvjet je mirovina veća od 1500 kuna, koliko traži i Splitska banka. U HPB-u je maksimalna otplatna dob za umirovljenički kredit 75 godina, a premda regularno traži da maksimalna dob u trenutku otplate gotovinskih i stambenih kredita bude najviše 65 godina, RBA kod stambenjaka uz prilaganje dodatnih instrumenata osiguranja, policu osiguranja za slučaj smrti ili solidarnog jamca, radi iznimku i granicu pomiče na 75 godina – maksimalnu dob i u PBZ-u.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close