Ako ste dobili ovaj račun, dobro ga proučite, jer ga niste dužni platiti

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2019. u 08:36
Foto: screenshot

Dokument treba dobro proučiti, kako bi se uopće došlo do zaključka da je on neobvezujući za primatelja.

Naizgled obvezujući nalog za plaćanje, naslovljen kao 'Upis u Elektronički registar gospodarstvenika' ovih dana stiže na adrese hrvatskih poduzetnika. Međutim, nije riječ o nekom novom državnom registru u koji ste se obavezni upisati, tako da račun možete zanemariti. Za brzopotezno plaćanje dodatno vas može motivirati takozvana 'povlaštena naknada' za upisnik u registar, koju nude 14 dana od zaprimanja uplatnice. Informacija da ponuda nije obvezujuća može se iščitati tek iz zadnje rečenice dopisa, tko uopće dođe do nje, prenosi Zazubice.

– Ponuda naslovljena na primatelja nije prenosiva, nije je moguće koristiti umjesto računa za otpis troškova te nije obvezujuća, sukladno Stavku 3., Članka 10. Općih uvjeta.

Dokument treba dobro proučiti, kako bi se uopće došlo do zaključka da je on neobvezujući za primatelja. 

-Nedopustivo je da se kolege obrtnici na ovaj način dovode u zabludu. Sve upućuje kako se radi o službenom dopisu i da je riječ o državnom registru, a iza svega stoji privatni registar i oni naplaćuju upis. Trebalo bi zabraniti imena domene tipa eRegistar privatnoj firmi jer u pitanju su opći pojmovi. Također, treba uvesti obavezu da svi privatni dopisi imaju velikim tiskanim slovima upozorenje da nije riječ o službenom dokumentu- ističe obrtnik Damir Juretić, pročelnik Sekcije kemijskih čistača Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Da upisnina za eRegistar nije obavezna te kako nije riječ o državnom registru upozorili su i iz Sekcije te Ceha intelektualnih usluga, koji u Zagrebu okuplja više od dvije tisuće obrta.

Komentirajte prvi

New Report

Close