“Ako se ne ukine aplikacija Uber, taksisti će opet na ulice”

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2017. u 09:58
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

”Ako se u ovih 2-3 dana nešto drastično ne dogodi, ako se aplikacija za Uber ne ugasi, ja ću se povući iz ove priče i prepustiti državi da razgovara s 2,5 tisuće pojedinaca s ulice”, rekao je Miletić.

Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, gostovao je u Novom danu i komentirao prosvjed koji su taksisti održali u Vukovarskoj ulici u Zagrebu.

Je li prosvjed u Vukovarskoj ulici upozorio na problem koji imaju taksisti?

Neistina je da se zalažemo da se zabrani Uber. Mi se zalažemo da svi akteri na tržištu rade po zakonu. Teoretski se može dogoditi sutra da ja iz nekog razloga nezakonito radim, kad inspekcija utvrdi nepravilnosti, onda i postupa po tome. Uber, nažalost, preko 2 godine radi nezakonito na području Republike Hrvatske. Imamo izjave ministra, premijera, presude prekršajnih sudova, ali Uber i danas radi. Obzirom da je aplikacija povezatelj, svima je zajedničko aplikacija Uber. Isključiti dostupnost aplikacije je rješenje.

Smeta li vas dostupnost Ubera?

''Ako se u ovih 2-3 dana nešto drastično ne dogodi, ako se aplikacija za Uber ne ugasi, ja ću se povući iz ove priče i prepustiti državi da razgovara s 2,5 tisuće pojedinaca s ulice''

To su priče, znate da građani vole mrziti taksiste, to je relikt prošlih vremena. Aplikacija koju koristi Uber koristimo i mi, rade isto što i mi, prijevoz osoba uz naplatu. Zaista smo razočarani u pravnu državu, koja nakon dvije godine nezakonitog rada i dalje to tolerira. 

Što očekujete od Vlade?

Očekujem da stane u zaštitu zakona koje je sama donijela. Republika Hrvatska putem ministarstava i Sabora donijela je zakone, ako se od mene očekuje da ga poštujem, treba sankiconirati one koji ih krše.

Vlada tvrdi da je zaplijenila dio vozila.

Trenutno u Hrvatskoj ima 12 oduzetih vozila, a obzirom da se hvale da ih ima nekoliko tisuća u Hrvatskoj, smatra da je jedini način da se spriječi takva pošast – zabrana aplikacije.

Tražite li zabranu aplikacije?

Njima, ako su oduzeta vozila, Uber plaća rent-a-car, ako nema aplikacije, nema ni problema.  Mi smo omraženi u javnosti, ali činjenica je da radimo po zakonu, kakvom takvom, ali zakonu. Na spontanom okupljanju okupilo se preko tisuću vozila. Ne tražimo ništa posebno, nikakve povlastice, samo da se zakon provodi i da bude jednak za sve.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Kakva je to drzava koja ne provodi vlastite zakone? Bravo taksisti pokazali ste ostatku drzave kako se bori za svoja prava.#deleteuber

kod mene u ulici 2 videoteke.. posuđuju ljudi i gledaju, dobro im ide..

vlasnici videoteka onomad su isto ovo izvodili? 🙂
tehnologuju nista nemoze zaustavit…sto prije se prilagode to bolje za njih

a da se ukine radio taxi i i riješili smo sav taj polusvijet svodnika i dilera

New Report

Close