Ako se ne smanje rokovi plaćanja, zdravstvu će se dogoditi Agrokor

Autor: Poslovni.hr , 18. srpanj 2017. u 13:29
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Lošom zdravstvenom politikom ugrožavamo farmaceutsku industriju i veledrogerije, ugrožavamo dostupnost lijekova bolnicama i pacijentima, kaže šef Plive.

Država bi trebala na vrijeme reagirati i smanjiti rokove plaćanja kako se zdravstvu ne bi dogodio Agrokor, upozorio je danas u razgovoru za Jutarnji list Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive, koji od travnja predsjedava HUP-ovom Udrugom proizvođača lijekova (HUP-UPL).

"Rokovi plaćanja veledrogerija prema nama prešli su 180 dana, a dugovi bolnica na razinama su od godinu, dvije, pa čak i 900 dana. Međutim, HUP-UPL okuplja osam domaćih tvrtki, a dio tih kompanija sve teže podnosi takvu kulturu neplaćanja koja dolazi od države. Ne želim reći da će te kompanije već sutra prestati isplaćivati plaće ili doživjeti slom, ali im tako velik nedostatak likvidnosti sigurno ometa rast i razvoj. Neki od njih u poslovanju s veledrogerijama svoja potraživanja osiguravaju preko mjenica bilo dobro da država na vrijeme reagira i smanji rokove plaćanja kako se i u zdravstvu ne bi dogodio Agrokor. Ne kažem da će se to dogoditi, ali model neplaćanja ne može funkcionirati vječno i u jednom trenutku, kada sustav pukne, mnogi će stradati", kazao je Furjan.

Ističe da se u drugim državama Europske unije i u našem okruženju obveze se plaćaju u roku od 30 do 60 dana u ovom sektoru. Samo su Grčka i Rumunjska iznad tih rokova, s tim da se Rumunjska počela popravljati. Susjedne zemlje također, primjerice Srbija plaća u rokovima do 60 dana. Podsjeća i da najveći dio duga izaziva sama država uskratom dvije milijarde godišnje prema HZZO-u iz proračuna. 

"Činimo sve da ne obustavimo isporuku lijekova bolnicama i veledrogerijama, ali nam se kontinuirano odmaže, iscrpljuje farmaceutske tvrtke, pa su neke od njih stvarno previše prenapregnute. Zanimljivo je, na negativan način, da smo kao društvo i kao država malo pobrkali prioritete. Trošimo desetke milijardi kuna na telekomunikacije, cigarete, automobile i druge manje ili više luksuzne stvari, dok kao država u budžetu većem od 120 milijardi kuna ne možemo pronaći milijardu kuna godišnje kako bi se riješio problem zdravstva. Dakle, lošom zdravstvenom politikom ugrožavamo farmaceutsku industriju i veledrogerije, ugrožavamo dostupnost lijekova bolnicama i pacijentima", istaknuo je Furjan za Jutarnji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

..ako nema drugog načina, obustavite isporuke ………….država će vrlo brzo shvatiti- što su skrivili, čemu su dali prioritet i kako ih uopće nije briga za stvarno zdravlje birača…

New Report

Close