Ako putujete, cijepite se protiv gripe

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2013. u 21:59
Od gripe je oboljelo više od 14.000 građana/PIXELL

U Hrvatskoj je aktivnost gripe još uvijek visoka i ne pokazuje znakove opadanja.

Ove sezone gripa je u Hrvatskoj počela u drugoj polovici prosinca 2012., a do danas je zabilježeno nešto više od 14.000 prijava oboljelih, kažu u Službi za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), uz upozorenje da je aktivnost gripe u Hrvatskoj još uvijek visoka i ne pokazuje znakove opadanja.

U Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za gripu pri HZJZ-u, u kojem se svakodnevno obrađuju pristigli uzorci pacijenata, virus gripe utvrđen je u više od 800 uzoraka, pri čemu dominira virus gripe A. U Hrvatskoj je aktivnost gripe još uvijek visoka i ne pokazuje znakove opadanja, ističu u Zavodu. U Europi većina zemalja izvješćuje o visokom do osrednjem intenzitetu obolijevanja od gripe, pri čemu su podjednako zastupljeni virusi gripe A i B.

Trend opadanja broja oboljelih od gripe zabilježilo je 18 europskih zemalja, posebice zemlje sjeverozapadne Europe. U Sjevernoj Americi, ukupno gledajući, aktivnost gripe je u opadanju, dok istovremeno određena područja i dalje bilježe visoku aktivnost. S obzirom na navedenu epidemiološku situaciju, Služba za epidemiologiju HZJZ-a još uvijek svim putnicima preporuča cijepljenje protiv gripe.

Komentirajte prvi

New Report

Close