Ako povećamo prihod za dva do tri posto, sezona je uspjela

Autor: Marija Crnjak , 09. rujan 2013. u 13:25
Ministar Darko Lorencin i Meri Matešić. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Lorencin i Meri Matešić slažu se da će u idućoj godini posebnu pažnju trebati posvetiti povratku ruskih turista, no ističu da tek treba vidjeti zbog čega je to tržište palo.

Do kraja kolovoza, a to je otprilike 80 posto ukupnog turističkog prometa koji se opčekuje u ovoj godini, u Hrvatskoj je bilo 5,4 posto više turističkih dolazaka nego prošle godine (oko 10 milijuna dolazaka), te je realizirano oko 3,3 posto više noćenja (60 milijuna noćenja), izvijestio je danas na konferenciji za novinare ministar turizma Darko Lorencin. Uz ministra Lorencina na konferenciji je bila i Meri Matešić, direktorica Hrvatske turističke zajednice koja je najavila novi marketinški plan HTZ-a te aktivnosti promocije hrvatske na dalekim tržištima, odnosno Brazilu i Azerbejdžanu.

"Ako se trend nastavi i u rujnu, a najave to potvrđuju, te Hrvatska turističku godinu završi s rastom prihoda od dva do tri posto, smatrat ćemo 2013. dobrom godinom", poručuje ministar Lorencin podsjetivši da će financijski pokazatelji razdoblja biti dostupni do kraja rujna. Kako je već poznato, do kraja lipnja Hrvatska je od turizma uprihodovala 9,24 milijardi kuna prihoda, što je 6,6 posto više nego u 2012.

Inače, sve županije u ovoj godini povećale su broj noćenja osim Istre koja je pala za gotovo jedan posto, i to najviše zbog smanjenog broja ruskih turista u ovoj godini. Najveći porast prometa od skoro 15 posto u dolascima bilježi Grad Zagreb, Dubrovačko neretvanska županija povećala je dolaske za 10 posto, kao i Splitsko dalmatinska županija, a Šibensko kninska rasla je za 8,2 posto u noćenjima. 

Nijemci su i dalje prvi na ljestvici po brojnosti, slijede Slovenci te Austrijanci, Češka je na četvrtom mjestu ispred Italije koja je ove godine jedino emitivno tržište koje je ostvarilo pad od 3,1 posto u noćenjima, što je doduše manji pad nego lani. najveći rast imali su britansko (25%)i poljsko tržište (21%), kao i skandinavsko tržište.

Ministar i Meri Matešić slažu se da će u idućoj godini posebnu pažnju trebati posvetiti povratku ruskih turista, no ističu da tek treba vidjeti zbog čega je to tržište palo.

"Možda su Rusi generalno manje putovali jer im je ovo prva recesijska godina, pala je vrijednost rublje na stranim tržištima, te vizni režim ne mora biti najvažniji razlog pada broja ruskih gostiju u Hrvatskoj. Po završetku turističke godine analizirat ćemo što se dogodilo", kaže Lorencin.  

Komentirajte prvi

New Report

Close