'Ako plati cijenu ugovora Sanader-Sarkozy, CA će bankrotirati'

PXL PXL

Ugovor o kupnji četiri aviona za milijardu kuna bio je uvjet da Nicolas Sarkozy primi Ivu Sanadera. Sada sve stiže na naplatu.

Tjednik Globus u novom je izdanju objavio priču o navodnom bankrotu Croatia Airlinesa.

List piše kako šefa CA Krešimira Kučka čeka težak zadatak - pozvan je u Francusku na redovito druženje poslovnih partnera s čelnicima Airbusa, najvećega europskog proizvođača zrakoplova.

Na tom sastanku, koji bi se morao održati što prije, po mogućnosti već do kraja listopada, glavnog doirektora Croatia Airlinesa čeka težak zadatak - šefovima Airbusa mora objasniti zašto CA ne može kupiti četiri nova Airbusa A319, kao što je bilo ugovoreno.

Kučko nema puno vremena, piše list: prema sadašnjem ugovoru, financiranje novih zrakoplova mora se dogovoriti do 1. siječnja 2013. godine. Dapače, već je trebalo započeti ugovaranje kredita za avansno plaćanje novih aviona kod KFW Ipex Bank. U toj banci - koja je članica grupacije Njemačke razvojne banke i već je kreditirala Croatia Airlines u poslovima s Airbusom - sve je već spremno za obradu kredita.

No u Croatia Airlinesu izračunali su da bi kupovina četiriju novih zrakoplova ionako prezaduženu kompaniju dovela u bankrot, piše list. Vrijednost dogovorenog posla s Airbusom je 175 milijuna dolara, što je dakle gotovo milijardu kuna.

Ono što je 2008. - kada je bila dogovorena kupnja novih aviona - izgledalo kao dobar posao, sada se pretvorilo u opasan financijsko-politički triler s neizvjesnim završetkom, piše list.  Prema pisanju Globusa ugovor o kupnji četiri aviona za milijardu kuna bio je uvjet da Nicolas Sarkozy primi Ivu Sanadera. Sada sve stiže na naplatu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!