‘Ako nas novi ZPP unazadi, neće biti prilike za popravni’

Autor: Marta Duić , 11. travanj 2019. u 22:00
Phil Hogan, povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj održao je uvodni govor o ZPP-u

Popularizacija poljoprivrede kod mladih, klimatske promjene i bioraznolikost ključni su problemi ZPP-a.

Koji su ključni problemi nove Zajedničke poljoprivredne politike za buduće generacije otkrio je panel održan u sklopu 12. Foruma o budućnosti poljoprivrede u utorak u Bruxellesu.

U uvodnom obraćanju Phil Hogan, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, istaknuo je kako je povezivanje ruralnih zajednica ključno za brži uspjeh. 

"Novi ZPP bit će promjena u skladu sa svim što se događa u ruralnim područjima i poljoprivredi, ali ključno je da i poljoprivrednici rade na tome da očuvaju bioraznolikosti i smanje utjecaj na klimu, iako smo svjesni da oni ne vole raditi što im se kaže. Novi ZPP pomoći će im da budu konkurentni i izvan EU", napominje Hogan, Rudolf Mögele, zamjenik generalnog direktora za poljoprivredu i ruralni razvoj EK,  ističe da će novi sustav uvelike pomoći mladim poljoprivrednicima i očekuje dobre rezultate krajem godine. Ipak, njihov optimizam nije zarazan. 

"Svi postojeći problemi neće nestati i u tome leži najveći problem. Klimatske promjene i ugrožena bioraznolikost samo su dodatan dokaz da su potrebne promjene iz temelja. Iako ZPP ima novi fokus, ne kaže se bez razloga da je 'vrag u detaljima'. Moramo naučiti iz grešaka ovog ZPP-a, a da bi sustav funkcionirao države članice moraju na nacionalnim razinama dati sve od sebe. Ako opet pogriješimo to će biti najveća greška za sve nas, ne samo za poljoprivrednike", poručila je Faustine Bas-Defossez, politička analitičarka i voditeljica programa poljoprivrede i upravljanja zemljištem u Institutu za očuvanje okoliša (IEEP).

Da je poljoprivreda "demonizirana i nedovoljno cijenjena" smatra Galina Peycheva- Miteva, bugarska poljoprivrednica koja na 110 hektara uzgaja vinovu lozu, ruže i lavandu.  "Na farmi sve radimo sami, ručno i mi smo ti koji održavamo našu ruralnu sredinu uspješnom. Poljoprivreda je povezana sa siromaštvom i mnogi mladi je ne vide kao priliku za zaradu, a dok je društvo ne počne poštivati neće ni mlađe generacije", poručila je Peycheva- Miteva. Slično stanje vlada i u Rumunjskoj. 

"Nije lako poslovati u toj grani gospodarstva i samo je pozitivnim pričama možemo popularizirati. Naša je poljoprivreda fragmentirana po malom broju hektara i teško nam se nositi s konkurencijom stoga svaka država članica mora reagirati. Mi smo ti koji moramo spriječiti nastanak novih problema i ne ponavljati stare krive korake", smatra Valeriu Andrei Steriu, član zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske. "Ako nas novi ZPP unazadi neće biti prilike za popravak˝, zaključila je na kraju panela Bas-Defossez.

Komentirajte prvi

New Report

Close