Ako nakon gimnazije niste upisali fakultet, ovo su poslovi kojima bi se mogli baviti

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2018. u 10:19
Foto: Tomislav Miličević / Pixsell

Za poslodavce u realnom sektoru pravila nema te shodno tome dolazi do raznih kombinacija zapošljavanja.

Dio osoba čija je najviša razina obrazovanja maturant gimnazije odlučuje se prijaviti u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, budući da im to olakšava traženje posla, uz pomoć stručnog savjetnika koji ih pri tome usmjerava. Portal Srednja.hr od HZZ-a zatražito je podatke koliko je gimnazijalaca trenutno u evidenciji i koliko ih se zaposlilo prošle godine.

Kako kažu iz HZZ-a, krajem kolovoza 2018. godine u evidenciji nezaposlenih bile su 73 nezaposlene osobe u zanimanju maturant gimnazije. U 2017. godini iz evidencije nezaposlenih je radi zapošljavanja odjavljeno 197 osoba u zanimanju maturant gimnazije. U prvih osam mjeseci 2018. isto su učinile 103 osobe.

Sa Zavoda za zapošljavanje otkrili su portalu Srednja.hr i na kojim se radnim mjestima najčešće zapošljavaju osobe sa završenom gimnazijom.

– Za tijela državne uprave postupak prijama u državnu službu provodi se sukladno odredbama Zakona o državnim službenicima i Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi te je tako propisano i na koja se radna mjesta mogu zaposliti osobe sa završenim gimnazijskim obrazovanjem. Zakonska regulativa primjenjuje se i za zapošljavanje primjerice i u osnovnim i srednjim školama, kažu iz HZZ-ove službe za odnose s javnošću.

Napominju kako za poslodavce u realnom sektoru pravila nema te shodno tome dolazi do raznih kombinacija zapošljavanja gdje poslodavci prepoznaju i daju prednost vještinama za neko određeno radno mjesto.

– Možemo međutim reći kako se osobe s gimnazijskim obrazovanjem najčešće zapošljavaju u trgovini i ugostiteljstvu te na uredskim odnosno administrativnim poslovima, ali i kao prodavači, recepcionari, konobari i slično. Svakako naglašavamo kako za nezaposlene osobe u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uključujući, i one sa završenom gimnazijom, postoji i dodatna podrška za uključivanje na tržište rada u vidu mjera aktivne politike zapošljavanja, poručuju sa Zavoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close