‘Ako ispadne da sam ja, odnosno, da smo mi u krivu, mi ćemo se povući’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. prosinac 2012. u 08:30
Zoran Milanović (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL )

Vjeruje da je prošlo najgore razdoblje za građane koji su podnijeli najveći teret povećanjem PDV-a, gubitkom mnogih radnih mjesta…

Premijer Zoran Milanović izjavio je jučer, govoreći o prvoj godini rada vlade kojoj je na čelu, kako vjeruje da je 'iza nas' najgore razdoblje odricanja za građane koji su u ovoj godini podnijeli najveći teret.

U intervjuu što ga je o prvoj godišnjici pobjede Kukuriku koalicije večeras dao Novoj TV, premijer Milanović podsjetio je da Kukuriku koalicija nije građanima obećavala ništa populistički, ali im je poručila da teškim radom i naporom možemo napraviti sve da Hrvatska bude jedna od europskih priča o uspjehu. Uz napomenu da je Europa u najtežoj krizi u posljednjih nekoliko desetljeća , rekao je kako njegova vlada radi na konsolidaciji države i uvođenju reda te "čeka svoju šansu, ali ne onu na lutriji, nego naprosto da 'stvar' krene".

Istaknuo je kako vjeruje da je prošlo najgore razdoblje za građane koji su podnijeli najveći teret povećanjem PDV-a, gubitkom mnogih radnih mjesta, ali ne u javnom sektoru i birokraciji, te da su to činjenice koje moramo prihvatiti. Podsjetio je da su ove godine provedene neke korekcije cijena koje su se, dodao je, godinama održavale na umjetan način bez obzira na povećanje cijena na svjetskome tržištu, ali da su se, primjerice, mnogi ranije prilagodili pa je tako Vukovar plaćao znatno više od Zagreba, što, smatra, nije pošteno.
Istaknuo je da su građani ove godine bilo više opterećeni kako bi se rasteretili poduzetnici pa ne govore istinu oni koji tvrde da se uvode novi nameti poduzetništvu.

Na novinarsku primjedbu da su "zakazale javne tvrtke", Milanović je odgovorio kako ne može optužiti HEP što nije počela izgradnja nekih energetskih postrojenja što će, najavio je, krenuti sljedeće godine. Dodao je kako se restrukturira HŽ, ozbiljno se krenulo u projekte željezničke pruge Rijeka-Zagreb-Gotovo, riječke luke, kontejnerskoga terminal Brajdica i Zagrebačke obale. Ustvrdio je kako može obećati da će to sve biti vidljivo krajem mandata ove vlade, ali da sa sigurnošću ne može reći koliko će to utjecati na gospodarski rast, ali da će utjecaj sigurno biti pozitivan.

Spomenuo je da je državni deficit smanjen za pet milijarda kuna zbog čega je Hrvatska sačuvala kreditni rejting koji je, dodao je "sada opet malo korigiran na negativno". Međutim, dodao je, kada bismo slušali svoje kritičare, propali bismo, a kada bismo samo slušali rejting agencije i njihove naputke, one bi nas kratkoročno podržale, ali dugoročno ne bismo imali rast. Zato je, smatra, "ovo vrijeme neka vrst inteligentnoga balansiranja kako bi se stvorile pretpostavke da vrlo brzo krenemo u gospodarske projekte".

Premijer se nada i gospodarskom rastu sljedeće godine i dodaje kako ga "neće biti nigdje oko nas". S tim u vezi, spomenuo je "ono što se događa u Sloveniji i ono što se ne događa u Italiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini", rekavši kako je "Hrvatska jedina država koja za sljedeću godinu prognozira nekakav rast". Napomenuo je, kako je prognoza prognoza i ona se može pokazati pogrešnom kao što je i prognoza vlade za ovu godinu bila preoptimistična kada je gospodarski rast u pitanju.

Istaknuo je da je "koalicija ideološki i programski dosta kompaktna", odnosno da u njoj nema ekstremno lijeve ili ekstremno desne pozicije te da nakon godinu dana može reći da su odnosi s koalicijskim partnerima bolji nego na početku. Na novinarsku tvrdnju kako su svi – javnost, a i neki koalicijski partneri, protiv najavljenoga poreza na nekretnine, Milanović je odgovorio kako ne zna na čemu novinar temelji te tvrdnje i ustvrdio kako većina javnosti ne može biti protiv poreza koji pravilno valorizira one koji imaju puno, koji imaju srednje i one koji imaju manje.

Istaknuo je kako je, svjestan svih interpretacija, inzistirao da četiri mjeseca traje javna rasprava o tome zakonu da bi se svaki čovjek mogao u tome prepoznati te će se vidjeti tko govori istinu. "Ako ispadne da sam ja, odnosno, da smo mi u krivu, mi ćemo se povući", obećao je Milanović. Na novinarsku primjedbu da se koalicijski partner IDS-a protivi izgradnji TE Plomin, premijer je odgovorio kako "više ne zna koji je stav IDS-a o tome i tko je frakcija u IDS-u".

"Mi znamo što smo obećali, ruku smo pružili, držimo se dogovora, a neki ljudi se moraju međusobno dogovorit", izjavio je premijer Zoran Milanović.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ako se ova vlada održi na vlasti još 4 godine ,
mislim da će pola hrvata krepat od gladi i neimaštine .
kako veli premijer nisu ništa obećali , pa što bi mi htjeli od njih ,
oni se trude – ako je to istina a ja vjerujem da je , ostaje jedino razuman
odgovor da neznaju i da se odmah povuku .

Kada Zoki, kada ćete se povući? Učinite to što prije jer u protivnom na lokalnim ćete izborima doživjeti trenutak istine. Potpora će vam pasti ispod 20%, prestići će vas HDZ-ovci i Laburisti. Ajme kukurikavci, koje li sramote. Hrvatska povijest će vas pamtiti samo kao najgore haračlije.

New Report

Close