‘Ako ih je već netko navukao da dižu velike kredite i krenu u proizvodnju mlijeka…’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. listopad 2012. u 16:41
PXL

Mladen Novosel izrazio je danas potporu proizvođačima mlijeka u razgovoru s novinarima.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izrazio je danas potporu proizvođačima mlijeka u razgovoru s novinarima uoči tribine o "Radničkim pravima u Hrvatskoj" organizirane u povodu obilježavanja sto godina Radničkoga doma u Slavonskome Brodu.

"I oni su radnici koji su svojim radom nešto stvorili. Ako ih je već netko navukao da dižu velike kredite i krenu u proizvodnju mlijeka, onda im sada trebaju osigurati i mogućnost opstanka na tržištu", rekao je Novosel. Dodaje i kako će ustraju li mljekari u prosvjednim akcijama i sindikati to podržati.

Novosel je kazao i kako SSSH radi na tome da u studenom zajedno sa HUS-om organizira ciljani prosvjed solidarnosti s radnicima koji bi se zbog problema s nelikvidnošću ili blokadom tvrtki u kojima rade mogli naći na burzi.

Na proljeće pak planiraju masovni prosvjed u kojeg će pozvati ne samo sindikate već i sve udruge koje smatraju da nešto u Hrvatskoj ide u krivom smjeru.

"Gotovo 70 tisuća radnika radi u trgovačkim društvima koja su ili u nelikvidnosti ili u blokadi. Temeljem novih zakona o financijskom poslovanju i stečaju oni će ili opstati na tržištu ili završiti na burzi. Nama je osnovni cilj da svako takvo trgovačko društvo radnicima redovito isplaćuju plaće. Ako to nije moguće, ne slažemo se da ih se samo tako baca izvan tržišta, a radnike na cestu. Ako je netko godinama tolerirao ovakvo stanje, mora preuzeti i odgovornost", kaže Novosel.

Zauzimajući se za ravnomjerno raspoređivanje tereta krize, tvrdi kako je Vladi jedini interes napuniti proračun, a pri tome se ne pita kako će proći građani.

Jakovina poziva mljekare da nastave s proizvodnjom i isporukom mlijeka

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pozvao je danas proizvođače mlijeka da nastave s proizvodnjom i isporukom mlijeka te da zbog nezadovoljstva s otkupnom cijenom mlijeka ne blokiraju prometnice i granične prijelaze. Jakovina je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima naglasio kako Ministarstvo poljoprivrede ne određuje otkupnu cijenu mlijeka već je to stvar tržišta.

Kazao je kako su otkupljivači mlijeka ponudili da će ga otkupljivati po cijeni od 2,43 kune po litri, što je na jučerašnjem sastanku, koji je trajao 10 sati, dio proizvođača prihvatio, a dio ne.

"Oni koji su prihvatili prijedlog otkupljivača nastavit će s proizvodnjom po novim korigiranim uvjetima, a oni koji nisu zadovoljni nastavit će pregovore sa svojim otkupljivačima", dodao je.

Jakovina naglašava da je iskaz nezadovoljstva legitimno pravo svakog proizvođača, no da blokiranje prometnica i nanošenje dodatnih gubitaka i problema stanovništvu i gospodarstvu Hrvatske nije normalan iskaz nezadovoljstva.

Uputio je apel proizvođačima da proizvode mlijeko, te da ne blokiraju prometnice i granične prijelaze i podsjetio da je Hrvatska i ranije uvozila mlijeko.

"Dok ne podignemo proizvodnju i dalje ćemo imati uvoz. Moramo proizvoditi više, bolje, jeftinije", rekao je Jakovina.

Ministar je novinarima predstavio zaključke s jučerašnjeg Savjeta za praćenje stanja u sektoru proizvodnje mlijeka istaknuvši da je Ministarstvo ovoga tjedna isplatilo dvije rate akontacije potpore za mlijeko u iznosu od 54,6 milijuna kuna, te da će se temeljem Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju preraspodjelom raspoloživih sredstava nacionalne omotnice osigurati dodatnih 167 milijuna kuna za sektor govedarstva. To je oko 800 kuna dodatnih sredstava po grlu za poljoprivrednike, rekao je.

Osim toga, HBOR je predstavio paket mjera kreditnih linija koje stoje na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima, a izuzetno su važne s obzirom na prezaduženost većine proizvođača.

Također je prezentiran tzv. mliječni kodeks po kojem će proizvođači ubuduće po jasno definiranim odrednicama dogovarati cijenu mlijeka koje predaju otkupljivačima.

Jakovina je istaknuo da iznos od 2,43 kune, koji su sad ponudile mljekare, nije sve što dobivaju proizvođači mlijeka jer primaju i sredstva kroz potporu za površinu zemljišta koje obrađuju, plus omotnica za osjetljive sektore, te 800 kuna dodatnih potpora, kao i tri kune po litri plavog dizela.

Ako to preračunamo, radi se o gotovo 1,4 kune iz proračuna koje se dodaju na svaku proizvedenu litru mlijeka, uz 2,43 kune od otkupljivača, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close