Akcija zauzdavanja Bandića dvojbena

Autor: Ivan Pandžić , 19. listopad 2009. u 22:00

Obersnel u ime Udruge gradova kaže da u trgovačkim društvima poput Holdinga grad može zastupati samo gradonačelnik

Zajednički pokušaj SDP-ovih zastupnika i oporbe u zagrebačkoj Skupštini u ograničavanju Milana Bandića u Skupštini Zagrebačkog holdinga pravno je upitan i moguće je da je neprovediv. No, taj je prijedlog ipak poslan u proceduru, kako bi uz gradonačelnika Bandića u Skupštini Zg holdinga bilo još 10 gradskih zastupnika, šest iz redova SDP-a i četiri oporbena.

Stranački pritisak
Tim potezom želi se ograničiti Bandića u upravljanju budžetom Zg holdinga od 5,5 milijardi kuna, a taj naum gura ponajviše SDP-ov klub koji vodi Jurica Meić uz svesrdnu potporu Zorana Milanovića. Ako zagrebački zastupnici donesu odluku za tjedan dana, a ona bude prihvaćena na Trgovačkom sudu, postoji mogućnost da se ista odluka primijeni i u svim ostalim gradovima. Sljedeći potez nakon preglasavanja Bandića u Skupštini Holdinga, bit će postavljanje novoga Nadzornog odbora tvrtke u kojemu će biti zamijenjeni Bandiću odani zastupnici i uvedeni stručnjaci. SDP-ovi zastupnici u Zagrebu se pozivaju i na mišljenje Ministarstva uprave koje dopušta navedene izmjene. Žestoko ga, međutim, odbija Udruga gradova u kojoj su 93 grada i vodi je također SDP-ov Vojko Obersnel.

Dvosmisleni gradonačelnik
Udruga smatra da je to ministarstvo u svom mišljenju grubo ignoriralo zakon o lokalnoj upravi i praksu Trgovačkog suda. U svom pismu ministru uprave Davorinu Mlakaru, Obersnel u ime Udruge i svih gradonačelnika podsjeća da po zakonu grad predstavlja gradonačelnik, a samim tim je i jedini predstavnik vlasnika u trgovačkim društvima. Upozorava i da drukčiju praksu sudovi neće provesti te da su već osporene odluke o skupnom zastupanju. Iako to tumačenje znači da će SDP-ov naum u Zagrebu biti neprovediv, Jurica Meić tvrdi drukčije.“Sve je zakonito jer Statut Zagreba kaže da gradska Skupština bira Skupštinu Holdinga. Nema logike da gradonačelnik po zakonu o lokalnoj upravi ne može raspolagati s više od milijun kuna, a da može s tisuću puta većim iznosom kroz tvrtke”, kaže Meić. Milan Bandić sve samo komentira dvosmislenom rečenicom “da će poštovati svaku zakonitu odluku Skupštine”.

Proračun

Rebalans od 165 mil. kuna
Iako nam je više puta potvrđeno da će Zagreb do kraja godina imati prihode oko 800 milijuna kuna manje od planiranih, na usvajanje je poslan drugi rebalans od samo 165 milijuna kuna. Nakon toga drugog rebalansa planirani zagrebački proračun trebao bi iznositi 7,685 milijardi kuna. Manjak prihoda će se, kako smo već pisali, riješiti tako da se svi dugovi prebace na proračun za 2010. godinu. Najveće rezanje rashoda je u Uredu za izgradnju, oko 74 milijuna kuna, dok će se i na plaćama i ostalim rashodima za zaposlene uštedjeti 32 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close