AIK s investicijskim projektom ACG Lukaps u Ludbregu nagrađen u Dubaiju

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2016. u 14:01
FOTO: Press

Na jednoj od najvećih investicijskih konferencija u svijetu Annual Investment Meeting, koja se ove godine održava od 11. do 13. travnja, AIK je sa svojim odnosno projektom iz Hrvatske nagrađen treću godinu za redom.

Agencija za investicije i konkurentnost (AIK) je s projektom indijske grupacije ACG Lukaps u Ludbregu osvojila nagradu za najbolji investicijski projekt u istočnoj Europi u 2015. na ovotjednoj svjetskoj investicijskoj konferenciji u Dubaiju, izvijestili su u utorak iz AIK-a.

 

Na jednoj od najvećih investicijskih konferencija u svijetu Annual Investment Meeting, koja se ove godine održava od 11. do 13. travnja, AIK je sa svojim odnosno projektom iz Hrvatske nagrađen treću godinu za redom.

Nagradu je 2014. osvojila Pliva Hrvatska, a prošle godine investicijski projekt Međunarodne zračne luke Zagreb.

Ove je godine nagradu osvojila tvrtka ACG Lukaps, koja je u izgradnju tvornice za proizvodnju kapsula za farmaceutsku industriju u Ludbregu investirala 36 milijuna američkih dolara.

ACG Lukaps d.o.o. važan je proizvođač tvrdih želatinskih kapsula u ovome dijelu Europe, u sastavu je multinacionalne kompanije ACG Worldwide, čije je sjedište u Indiji i koji je jedan od najvećih svjetskih proizvođača kapsula za potrebe farmaceutske industrije u 70-ak zemalja svijeta. U Hrvatskoj su prisutni od 2007. godine, zapošljavaju 224 djelatnika te gotovo cjelokupna proizvodnja završava u izvozu.

"ACG Lukaps i AIK su tom nagradom zapravo nastavili niz uspješnih hrvatskih investicijskih priča koje osvajaju priznanja na međunarodnim tržištima u izuzetno jakoj konkurenciji zemalja s kojima se Hrvatska svakodnevno natječe u privlačenju novih investicija, poput Češke, Slovačke, Poljske, Srbije, Turske i drugih", ističu iz AIK-a. 

U priopćenju se prenosi i izjava predsjednika uprave ACG Worldwide Group Ajita Singha koji je poručio da im je izuzetno drago što su njihova ulaganja u Hrvatsku međunarodno prepoznata i to od strane nezavisnih stručnjaka.

"Ovo je prije svega značajno priznanje za Hrvatsku kojim se potvrđuje činjenica da je atraktivna lokacija za investiranje. Posebno smo zahvalni Agenciji za investicije i konkurentnost na nominaciji, ali i hrvatskoj Vladi te cijelom ACG Lukaps timu na realizaciji te investicije", istaknuo je Singha, označavajući Hrvatsku i "prelijepom zemljom u kojoj ima toliko talenta i mogućnosti za ponuditi potencijalnim investitorima".

Ravnatelj AIK-a Damir Novinić ocijenio je kako je nagrada "izuzetan uspjeh, ne samo za ACG Lukaps i AIK, nego za Republiku Hrvatsku, koja ovakvim priznanjima potvrđuje činjenicu da postaje atraktivna destinacija za investiranje".

"Hrvatska je u posljednjih nekoliko godina uložila znatne napore u smislu unaprjeđenja investicijskog okruženja, što su u konačnici prepoznali i investitori, a nagrade poput ove samo potvrđuju da smo na pravom putu", istaknuo je.

Nagradu za najbolji investicijski projekt na konferenciji u Dubaiju preuzeo je pomoćnik ravnatelja AIK-a Zdenko Lucić, napominje se u priopćenju.

Dodjela nagrada za najbolja izravna strana ulaganja na Annual Investment Meetingu prvi je put organizirana 2013. godine, a dodjeljuje se nacionalnim agencijama za privlačenje investicija s ciljem promicanja doprinosa tih agencija u gospodarskom razvoju svojih zemalja. Nagrade se dodjeljuju u pet kategorija po geografskim regijama – Afrika, Bliski istok i sjeverna Afrika, Azija, Latinska Amerika te Karibi i istočna Europa. 

Investicijski projekti na natječaj su se mogli prijaviti isključivo na poziv organizatora, koji je unaprijed analizirao cijelo globalno tržište te velike investicijske projekte koji su se realizirali ili su započeli s realizacijom u 2015. godini. Nakon ulaska u uži izbor zemalja i na sam poziv organizatora, Agencija za investicije i konkurentnost prijavila je projekt ACG Lukapsa na kojem je uspješno surađivala. 

Najbolje investicijske projekte bira stručni ocjenjivački sud u kojem je deset međunarodno priznatih stručnjaka iz područja direktnih stranih ulaganja s po dvoje predstavnika iz svake regije. Kriteriji prema kojima su se vrednovali projekti su visina investicije, broj ukupno novozaposlenih, izvoz, supstitucija uvoza, lokalni utjecaj investicije, održivi razvoj te ekološki odgovorno poslovanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close