Agrotvrtke talente “love” već na faksu

Autor: Miroslav Kuskunović, Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 18. svibanj 2017. u 22:01
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Interes za studiranje na Agronomskom fakultetu sve veći, svake godine 400 brucoša.

Agronomski fakultet u Zagrebu treću godinu organizira Dane karijera s ciljem uspostavljanja bolje usluge savjetovanja u karijeri te povezivanja akademskog i poslovnog sektora.

“Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem travnja 2017. zabilježeno je 629 nezaposlenih agronoma, a kako Agronomski fakultet svake godine upisuje preko 400 brucoša kroz devet preddiplomskih studija ta brojka pokazuje kako se posao u struci može naći i kako je agronomija traženo zanimanje, kaže dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić. Statistike govore kako agronomi posao najlakše pronalaze u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, lovstvu i uslužnim djelatnostima. “Velik broj agronoma zapošljava se i u obrazovnom sektoru i proizvodnji prehrambenih proizvoda, no sve je veći broj studenata koji posao pronalaze na vlastitom OPG-u”, dodaje Grgić.

Motivacijska testiranja

Interes za studiranje na Agronomskom fakultetu je iz godine u godinu sve veći i upisne kvote budu popunjene već u ljetnom upisnom roku.

 

17stranih 
studenata

upisalo je lani Agronomski fakultet u Zagrebu

Stručnjaci iz područja hortikulture sve su traženiji na tržištu rada te je iz tog razloga fakultet povećao upisne kvote za taj studij. Posljednjih godina studente na fakultetu prate i jake agrobiznis kompanije, koje već na 2 ili trećoj godini u suradnji sa fakultetom provode motivacijska testiranja, biraju najbolje studente te se oni ciljano educiraju za rad u nekoj kompaniji. Prema procjenama godina studiranja državu po jednom studentu košta oko 8400 kuna, od čega fakultet iz proračuna dobiva oko 5600 kuna, dok ostalo zarađuje na tržištu. U Njemačkoj za studij agronoma za 5 godina se izdvaja oko 60.000 eura. “Sve više smo usmjereni na tržište i na programe koji bi privukle strane studente, a samo ih je prošle godine bilo upisano 17, kaže Grgić. Studentima je predavanje održao i njihov kolega, sada upravitelj zadruge Plodovi Moslavine Vjekoslav Budanec koji im je rekao da je nakon karijere u realnom sektoru odlučio osnovati zadrugu.

Tražene zadruge

“Krenuli smo sa 17 zadrugara, danas nas je 26 i postali smo dobavljač većih količina povrća za Podravku”, kazao je Budanec. 

Komentirajte prvi

New Report

Close