“Agrokoru treba milijarda eura, a to mu neće dati nijedna banka”

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2017. u 08:11
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši predsjednik uprave Konzuma, Drago Munjiza, upozorio je kako je u ovom slučaju važan kapital kojeg u Hrvatskoj nema dovoljno.

Tema emisije Otvoreno bio je Agrokor, a gostovali su Luka Brkić, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Jasnica Garašić, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu, Drago Munjiza, bivši predsjednik uprave Konzuma i Andrej Grubišić, financijski stručnjak.

Profesor Brkić smatra kako se u slučaju Agrokor radi o politici, a ne isključivo o financijskom upravljanju.

"Ovdje se radi samo i isključivo o politici. Ništa se neće moći riješiti bez velikih igrača. Samo se prisjetimo što je bilo od raspada Jugoslavije do ulaska u EU i NATO. Stvar je uvijek presječena kada se odluči izvana. Koliko god mi tvrdili da smo globalizirani, živimo u svijetu nacionalnih država. Prema tome, ruski interes je nešto što se sada samo ostvaruje i na ovaj način", poručio je Brkić.

Profesorica Garašić smatra kako se u slučaju Agrokora ide protiv svih ustavnih načela, što otvara velike prostore za tužbe: "Nema dovoljno znanja. Jedino racionalno što sam danas čula je da država neće ništa preuzeti na sebe. Mi smo ovdje protiv svih ustavnih načela, srljamo u jednu nepotrebnu pravnu zavrzlamu i otvaramo prostor za velike tužbe protiv Republike Hrvatske".

Bivši predsjednik uprave Konzuma, Drago Munjiza, upozorio je kako je u ovom slučaju važan kapital kojeg u Hrvatskoj nema dovoljno.

"Bilo kakav kreditor vjerovat će onome tko radi restrukturiranje. Mi naprosto ne možemo birati kapital koji će doći ovdje jer ga mi sami nemamo dovoljno. Važno je da dođe kapital jer smo bez toga mrtvi. Trebamo zaštititi poslove ljudi", poručio je i dodao kako je Agrokor u nekoj vrsti kontroliranog stečaja. kojim se kupuje vrijeme kako bi se još razgovaralo.

Financijski savjetnik Grubišić smatra kako se koncern može spasiti preko jednog ili više fondova.

"Po mojoj procjeni, treba im do milijardu eura, a mislim da to neće dati ni Sberbank ni drugi kreditori. Mislim da bi to moglo funkcionirati preko fondova, tako da bi jedan fond ili grupa njih dokapitalizirali koncern, preuzeli 80-90 posto svega, dogovorili da će dati novce skupa s kreditorima i tek tada ćemo vidjeti svjetlo na kraju tunela", rekao je financijski savjetnik Andrej Grubišić.

Profesor Brkić zaključio je kako je svima odgovaralo ući u posao s Agrokorom u vrijeme kada su u posao ušli, a kada je sve propalo, došlo je do panike.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pitanje je koliko moš zaraditi na prihodu od cca. 50 milijardi . Ali ispustit ovo iz HR ruku treba biti diletant da ne kažem što god gore .
Možda da se udruže mirovinski fondovi HR i SLO.
Inače bi trebali puno bolje surađivati HR i SLO.

Sve klaun do klauna, neznalice i šarlatani, treba im oduzeti te profesorske titule i zabraniti pričanje na temu ekonomije.

Nek se bave ovcama, odakle su i došli.

Hrvatska još uvijek nije prošla pravu tranziciju iz socijalizma u kapitalizam. Umjesto jednopartijskog socijalizma dobili smo višepartijski socijalizam. Gotovo sve u gospodarstvu odvija se na sličan način kao i nekad. Istina, bilo je privatizacija, ima novostvorenih firmi, ide se prema kapitalizmu, ali vrlo, vrlo sporo. Glavnina gospodarstva još uvijek je u državnim rukama. Bilo bi logično da se ne privatiziraju elektroenergetska mreža, šume, vode, željeznička mreža, ali da se gotovo sve ostalo prenese u ruke privatnih poduzetnika. Trebamo ići u smjeru zapadnih ekonomija. Naši mladi ljudi, uostalom, ne iseljavaju se u Sjevernu Koreju, ili na Kubu, nego tamo gdje je kapital u privatnim rukama, u zemlje koje su davno ostvarile kapitalizam i demokraciju. Država treba stvoriti odgovarajuće okvire da bi gospodarstvo moglo napredovati. Ja se zalažem za kapitalizam švedskog tipa, koji se profesionalno odnosi prema stvaranju viška vrijednosti, ali kad se taj višak stvori, onda se to na socijaldemokratski način podijeli tako da svi ljudi osjete dobrobit takvog sistema.

New Report

Close