Agrokoru dobro došla ožujska kupnja 10 posto Mercatora

Autor: Jadranka Dozan , 21. lipanj 2017. u 14:22
Foto: MONTAŽA: FOTOLIA/PD

Todorić je kod ugovaranja posljednjega zaduženja s Rusima Agrokoru prodao 615.384 dionice Mercatora.

Ruski Sberbank svoje je manevre vezane uz slučaj Agrokora i zaštitu svojih potraživanja prema koncernu nakratko prebacio u Sloveniju.  

Kako je u objavila agencija Bloomberg, Sberbank je pokrenuo postupak ovrhe nad 18,5 posto dionica Mercatora koje su (bile) u vlasništvu nizozemske tvrtke Ivice Todorića Agrokor Investment B.V., koja ih je založila za ranije odobreni kredit. Slovenski su mediji, pak, prenijeli i kako zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu ruska banka namjerava zadržati do kraja lipnja, a onda ga prodati kako bi djelomično nadoknadila potencijalne gubitke na kreditima plasiranim Agrokoru. Je li priča o pljenidbi Todorićevih dionica Mercatora dio nekog šireg i uvezanog plana Rusa na okolnim tržištima (izvan dosega lex Agrokora), zasad je teško reći. No, namjere skore prodaje ovršenih dionica o kojima pišu slovenski mediji barem terminski se čine dosta napregnutim planom, a dvojbeno je i koja je vrijednost tog paketa dionica.  

Trenutna burzovna cijena dionica Mercatora, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci pod utjecajem krize Agrokora kao većinskog vlasnika više nego prepolovljena, u tom smislu svakako nije baš orijentir. Kako bilo, s obzirom na aktualnu pljenidbu dionica Mercatora, ispada da je Agrokoru dobro došla transakcija iz ožujka, kad je Ivica Todorić prilikom ugovaranja posljednjega zaduženja s ruskim kreditorom na Agrokor prenio tj. prodao mu 615.384 dionice ili 10 od tadašnjih 28 posto dionica Mercatora u vlasništvu njegove nizozemske kompanije. Da se to nije dogodilo, danas bi moguće predmetom pljenidbe bio i 28-postotni, blokirajući manjinski udjel u slovenskoj kompaniji.

Ovako, Agrokor je novi 'udar' Sberbanka dočekao s nepunih 70 posto dionica Mercatora i u smislu vlasničkih prava nema bojazni od možebitnog dioničara sa snagom veta. Iz izvanredne uprave Agrokora su tako na vijest o Sberbankovoj ovrsi preuzimanjem dionica Mercatora i podcrtali kako je Agrokor d.d. vlasnik 69,57 posto Mercatora te kako to vlasništvo Agrokora nije založeno niti na bilo koji način dovedeno u pitanje. Ponovili su da Sberbank može pokrenuti postupak ovrhe samo nad imovinom u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V. koja je u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Todorića, a ne Agrokora te se na nju i ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave.

 "Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe", ističu iz Agrokora. Podsjećajući kako izvanredna uprava ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., što nije slučaj sa spomenutim manjinskim udjelom u Mercatoru, naglasili su i kkao bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaj na budućnost Mercatora, kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d. Što će se u konačnici dogoditi s Agrokorovim većinskim udjelom u Mercatoru, odnosno kao će izledati plan restrukturiranja za današnju Agrokorovu poslovnu grupu Maloprodaje, još je prerano govoriti.

Iz Slovenije se već dalo naslutiti da su skloni tome da se taj trgovački lanac s oko 2,5 milijarde kuna prodajnih prihoda, kojega je Todorić svojedobno preuzeo u velikim problemima i dugovima, vrati u njihove ruke. To je danas znatno zdravija kompanija koja je lani čak povećala svoj udjel na glavnom joj tržištu, a nešto manji projicirani prihodi od prodaje u prošloj i ovoj godini uglavnom se tumače dezinvestiranjem nekih sporednih djelatnosti odnosno biznisa (npr. Mondiana, Intersport). No, ako i/li kada se otvori tema moguće prodaje Mercatora, glavni sugovornik ipak će biti Agrokor. Sberbankove novostečene dionice utoliko, kako stvari stoje, nemaju snagu prevage, ali za rusku banku svakako predstavljaju solidnu i utrživu imovinu koja bi im trebala barem donekle umanjiti potencijalne gubitke.

Zbog mizerne likvidnosti dionica Mercatora, koja je dijelom sigurno uzrokovana neizvjesnostima i rizicima raspleta cijeloga slučaja Agrokor, trenutna burzovna vrijednost 18-postotnog paketa zasigurno nije realna mjera njegove vrijednosti. Tržišna kapitalizacija slovenske kompanije koja proizlazi iz trenutne cijene od 35,50 eura po dionici iznosi tek nešto više od 216 milijuna eura. Uz te cijene, dionice koje ovrhom prelaze u ruke Sberbanka vrijedile bi oko 40 milijuna eura ili oko 300 milijuna kuna. No, i uz najvišu cijenu dionica Mercatora unatrag godinu dana (tj. znatno prije eskalacije krize Agrokora) – 80 eura po dionici, paket od 18% vrijedio bi nešto više od 90 milijuna eura. Usporedbe radi, to predstavlja nekih 8% izloženosti Rusa Agrokoru. Očito treba očekivati još dosta manevara pojedinačno i dalje najvećega vjerovnika Agrokora.

Komentari (1)
Pogledajte sve

pa nisu oni baš od jučer….sve je to dio velike igre i još većeg plana

New Report

Close