Agrokor za investicije Zvijezde i Agrolagune dobio 17,7 milijuna kuna iz europskog fonda

Autor: Poslovni.hr/H , 19. listopad 2015. u 16:36
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Kada se tome pribroji potpora iz istog Fonda odobrena Vupiku u rujnu, ukupni odobreni iznos sredstava za sufinanciranje je 25,3 milijuna kuna, a ukupni iznos investicijskih projekata te tri Agrokorove kompanije iznosi gotovo 45 milijuna kuna.

Za investicije tvrtki Zvijezda i Agrolaguna, tvrtki iz sastava koncerna Agrokor, odobreno je bespovratno financiranje dijela ulaganja iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i to u ukupnom iznosu od 17,7 milijuna kuna, objavio je u ponedjeljak Agrokor. 

Kako se navodi u priopćenju objavljenom na internet stranicama Agrokora, za projekte obje kompanije odobrena je maksimalna potpora u visini 50 posto investicije, temeljem Pravilnika o provedbi Mjere M04 "Ulaganja u fizičku imovinu" iz Programa ruralnog razvoja.

Kada se tome pribroji potpora iz istog Fonda odobrena Vupiku u rujnu, ukupni odobreni iznos sredstava za sufinanciranje je 25,3 milijuna kuna, a ukupni iznos investicijskih projekata te tri Agrokorove kompanije iznosi gotovo 45 milijuna kuna.

Agrolaguni, koja je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prijavila projekte ukupne vrijednosti 6,3 milijuna kuna, dodijeljeno je 3,15 milijuna kuna za izgradnju novog pročistača i opremanje uljare.

Agrolaguna, kako se navodi, kontinuirano ulaže, najviše u nove vinograde i maslinike te u najsuvremeniju opremu. Investicije su usmjerene na jačanje brendova, a u idućem razdoblju, osim pročistača i opremanja uljare, priprema se i nabavka nove mehanizacije za ratarsku, povrtlarsku i maslinarsku proizvodnju, proširenje kapaciteta vinskog podruma za milijun litara. U pripremi je i projekt navodnjavanja trajnih nasada vinove loze i maslinika.

Zvijezda je Agenciji prijavila investicije u ukupnom iznosu od 29,1 milijun kuna, za što su odobrena sredstva iz EAFRD fonda u iznosu od 14,58 milijuna kuna. Zvijezda će uložiti u nabavu novih strojeva za pakiranje tvrdih i mazivih margarina, kao i modernizaciju sustava ledene vode, što će omogućiti smanjenje gubitaka energije korištenjem novih izolacijskih materijala i suvremenije opreme.

Nova ulaganja, kako ističu u Zvijezdi, dovest će do smanjenja potrošnje energije, povećanja kapaciteta i optimiziranja organizacije proizvodnog sustava, a automatizacija pripreme proizvodnje i njena digitalizacija preduvjet su za energetski učinkovitu proizvodnju.

Iz Agrokora podsjećaju da je Vupiku u rujnu dodijeljeno 7,6 milijuna kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za realizaciju ulaganja nabave aplikatora za gnojovku. Tim će se ulaganjem nabaviti opreme za učinkovitije korištenje gnojiva, što će pozitivno utjecati na prinose kultura, navode iz Agrokora.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ne uzimaju nikome prostor, većina tih sredstava ostaje neiskorištena iz godine u godinu. Druga stvar je što naši političari lažu i izmišljaju razne brojke.
Porazgovarajte malo s nekim tko radi u tim agencijama pa će te dobiti sliku ispravniju od medija i političara koji sve to serviraju, počevši od ludog Grgića.

..jel ostalo šta i za ostale smrtnike…???

agrolaguna je zaslužila svaku lipu, a ostalo neću komentirati.

Sramota je da se uopće prijavljuju, i malima odvlače sredstva, kad će sve te potpore morati vratiti….

New Report

Close