Agrokor u Srbiji mora platiti 3 milijuna eura kazne

Autor: Božica Babić , 06. ožujak 2014. u 22:00
Frikom se bavi proizvodnjom smrznute hrane

Frikom zloporabio vladajući položaj na tržištu, presudio 2011. tamošnji ‘AZTN’.

Beogradski Frikom, u većinskome vlasništvu hrvatskoga koncerna Agrokora, ipak će morati platiti kaznu od tri milijuna eura zbog zloporabe vladajućeg položaja na srbijanskom tržištu koju mu je još 2011. izrekla tamošnja Komisija za zaštitu konkurencije.

Nakon što je i Upravni sud potvrdio odluku Komisije, Frikom se opet žalio, no Vrhovni sud odbio je zahtjev o preispitivanju presude Upravnog suda. Frikom se bavi proizvodnjom smrznute hrane, a kažnjen je zbog uvjetovanih tipskih ugovora koje je zaključivao s malim trgovcima. Kako stoji u odluci srbijanskog regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja, Frikom je maloprodavačima nametao obvezu da u daljnjoj prodaji dosljedno primjenjuju cijene koje je on odredio. Uvjetovao je (ne)izravnu zabranu prodaje asortimana konkurencije i sustavom stimulacija utjecao na to da Frikom biraju kao isključivog dobavljača. Nametao je i obvezu nadoknade štete, i to u visokim iznosima, ako u potpunosti ne provode odredbe iz ugovora.

Tako je, primjerice, tvrtki Abadi u ugovoru pisalo da će dobiti rabat prodaje li isključivo sladoled Frikoma, no Frikom zadržava pravo da odobreni rabat fakturira ako u rashladnim vitrinama pronađe tuđi sladoled. Prema navodima koji su objavljeni u odluci Komisije, Abadi se u startu obvezao da će Frikomu platiti odštetu od gotovo 40 tisuća eura. Grijeh Frikoma je i pravo na jednostrani raskid ugovora u vrlo kratkom roku, kao i rokovi plaćanja koji su bili u rasponu od 15 do 120 dana. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

DOTIČNI GOSPODIN JE STAR ,MOŽDA ODE DANAS ,A MOŽDA SUTRA.
UGLAVNOM ,IMA DUĆANE I U ZAGORJU ,VELIKE I MALE ,TE U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI ,OKO 51.
ALI NE POZNAM NITI JEDNU ZAGORKU ILI ZAGORCA ,DA SU DOBILI 30 GODINA RADNOG STAŽA….
USPUT ,ZAGORCI HRANIJU I NJEGOVU KUJU S ČRNOMERCA ,DOBILA JE 30 GODINA RADNOG STAŽA U KONZUMU.
NE MOŽE SE REĆI DA IDE ,PRAVIM PUTEM ,ALI TO ĆE KAD TADA ,DOĆI NA NAPLATU.PITANJE JE SAMO VREMENA

New Report

Close