Agrokor priprema IPO Adria Retaila

Autor: Božica Babić , 26. studeni 2015. u 15:51
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Stavljanje veleprodajnog biznisa pod kapu Velproa navodno uvertira u javnu ponudu.

Izdvajanje veleprodajnog segmenta iz portfelja Konzuma u zasebnu tvrtku Velpro centar, što je kroz sudski registar provedeno još u kolovozu, a javnosti predstavljeno početkom studenoga kroz podatak da Dražen Kocijan s pozicije direktora Tiska s 1. prosincem ove godine preuzima kormilo Velpro centra, navodno je samo prvi korak u novom velikom projektu koncerna Agrokor, pripremi javne ponude dionica (IPO) tvrtke Adria Retail.

Registrirana je u svibnju 2014. na istoj zagrebačkoj adresi gdje je i sjedište tvrtke Zvijezda. Riječ je o integraciji maloprodaje Konzuma i Mercatora za svih pet tržišta regije, a direktor Adria Retaila trenutačno je Darko Knez, predsjednik Uprave Konzuma.  Premda u Agrokoru, u neslužbenom komentaru, kažu da IPO još nije u fokusu, u poslovnim kuloarima šuška se kako se za javnu ponudu priprema 49 posto udjela u tvrtki Adria Retail. U koncernu pak naglašavaju kako je stavljanje ukupnoga veleprodajnog biznisa pod kapu Velpro centra projekt kojim namjeravaju ostvariti posebne odnose s poslovnim partnerima te da on donosi bonuse kako za dobavljače tako i za kupce.

 Ivica Todorić je, podsjećamo, u prvom intervjuu za slovenski dnevnik Finance u ljeto 2013., govoreći o budućnosti projekta Adria Retail, koji je u tom razdoblju tek bio u povojima, najavio: "Ne smijemo se ograničavati vlasničkim udjelom. Važno je da se kompanija razvija i krene na tursko i rusko tržište. Na IPO računam kroz dvije-tri godine, a prodaja našeg retaila nije izvjesna. IPO je jedina dobra opcija, i to u New Yorku ili Londonu". Uz IPO u Agrokoru navodno paralelno rade i na prodaji Roto dinamica, a interes je iskazala jedna pivarska tvrtka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close