Agrokor drugi put traži (za)kupce 95 trgovina

Autor: Božica Babić , 15. rujan 2014. u 22:00
Na listi su većinom objekti koji nisu na atraktivnim pozicijama i u kojima ni Konzum ni Mercator nisu imali profit

Iz činjenice da u 40-ak dana drugi put nudi lokacije neki iščitavaju da Todorić nije uspio pronaći poznatog (za)kupca .

Samo provodimo obveze iz rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) o uvjetnom odobrenju koncentracije, diplomatski su odgovorili u ponedjeljak u koncernu Agrokor na naš upit zašto u kratkom roku drugi puta javno objavljuju listu s 95 prodajnih objekata različitih formata Konzuma i Mercatora ponuđenih potencijalnim (za)kupcima.

Činjenica da Agrokor unutar 40-ak dana (od 6. kolovoza do 13. rujna) drugi put konkurenciji na tržištu nudi lokacije kojih se mora riješiti iz portfelja ilustrira da Ivica Todorić ipak na prvu loptu nije uspio pronaći poznatog (za)kupca (up front bayer) kako bi proveo dezinvestiranje po uvjetima koje je  odredio AZTN. Stoga je pokrenuo opciju koja je također među kriterijima postavljenim od Agencije da u roku tri dana nakon što mu počne teći takozvani početni dan za mjerenje koncentracije Agrokor-Mercator, a taj povijesni datum je 8. rujna, kad je u sudski registar Slovenije upisana odluka Glavne skupštine Mercator grupe kojom se Agrokoru konačno omogućuje preuzimanje te tvrtke, odnosno puna kontrola poslovanja, opet je pozvao potencijalne (za)kupce na iskazivanje interesa.

Među brojnim lokalnim trgovcima nitko nije pripravan izravno progovoriti je li ponovljeni oglas možda rezultat i činjenice da u Agrokor zapravo nije stigao očekivani broj ponuda. Kako objašnjava jedan od naših sugovornika uz jamstvo anonimnosti, na listu su uglavnom stavljeni objekti koji nisu na atraktivnim pozicijama i u kojima ni Konzum ni Mercator nisu ostvarivali profit. Tih lokacija bi se, pogotovo onih sa zagrebačkim adresama, ocjenjuje naš izvor, da i nije došlo do preuzimanja Mercatora, Agrokor uskoro počeo rješavati jer su mu bile teret.

Svoju tvrdnju potkrepljuje ilustracijom da u sustavu nove megatvrtke ostaju dva zagrebačka hipermarketa, Mercatorov na Vukovarskoj i Konzum na Sveticama, udaljeni zračne linije tek 200-300 m, dok su na listu stavljeni Mercator u Westgate i svi Getroi, čiji su prostori zapravo u dugoročnom najmu. Dvokratnom objavom cjelovite liste, ocjenjuju naši sugovornici, ostaje nepoznato je li Agrokor ipak dobio ponudu za pojedine od izlistanih lokacija i možda već dogovara kriterije. Da je u drugom krugu objavljeno 30, 50 ili 70 preostalih lokacija, interesa ne bi bilo, ovako su ipak moguće neke ponude.

Komentirajte prvi

New Report

Close