‘Agraru kao za šalicu kave dnevno’

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 11. listopad 2018. u 22:00
Hrvatska delegacija na kongresu europskih farmera/Miroslav Kuskunović

Hrvatska poljoprivredna komora priprema nekoliko scenarija vezano uz sporni novi europski ZPP.

I europski poljoprivrednici iz udruženja Copa Cogeca protive se rezanju proračuna za agrar nakon 2020., a zabrinuti su i zbog rokova usvajanja novog modela Zajedničke poljoprivredne politike koji bi se treba dogoditi do europskih izbora 2019. 

Europskoj poljoprivredi potrebna su nova ulaganja, novi razvoj i poticanje mladih da se odluče za ostanak na selu, a pred njima su i brojni drugi izazovi zbog kojih nije dobro zadirati u smanjenje proračuna. Glavni je to zaključak godišnjeg kongresa europskih farmera koji se održava u Linzu, na kojoj sudjeluje oko 300 predstavnika OPG i zadruga iz svih država EU, među kojima je i hrvatska delegacija iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Sektor poljoprivrede u EU danas osigurava oko 22 milijuna stalnih radnih mjesta, a usluge prerade hrane i povezana maloprodaja zajedno njih oko 44 milijuna. Izravnim plaćanjima unutar prvog stupa ZPP-a podržavaju se prihodi oko 7 milijuna poljoprivrednih gospodarstava. No, u Copa Cogecau upozoravaju da su prihodi poljoprivrednika već sada 40% ispod prosječnih zarada u EU-a u odnosnu u drugima sektorima, a predloženi proračun smanjit će standard i dohodak poljoprivrednika, ugroziti ogromne dijelove ruralnih područja, te imati i negativan utjecaj na ispunjenje drugih zacrtanih ekoloških i društvenih ciljeva EU.

Ističu kako trenutačni proračun za poljoprivredu EU građane košta manje od jedne šalice kave dnevno, dok zauzvrat osigurava sigurnu i kvalitetu hranu za 500 milijuna potrošača. Europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phile Hogan, farmerima je pak poručio kako je se smanjenje budžeta može nadoknaditi boljom profitabilnošću poljoprivrede, većim izvozom i dr. 

"HPK provela je prvi krug konzultacija oko ZPP-a sa svojim članovima, važno nam je da budemo na liniji s našim proizvođačima kako bismo mogli dati mišljenja s terena Komisiji, EU Parlamentu i našim institucijama", kaže šef Komore Mladen Jakopović te dodaje da pripremaju nekoliko scenarija te s članicama Copa-Cogeca svakodnevno pokušavaju utjecati na Komisiju da brani poljoprivredni sektor i proračun.

"Žalosno je što je poljoprivreda u većini zemalja na nezavidnom mjestu i nije strateški bitna onima koji odlučuju. Ali, vidi se da države koje su ulagale u agrar danas samo bilježe rast gospodarstva. EK u isto vrijeme smanjuje proračun i povećava kriterije te standarde koji se odnose na okoliš što velikom broju poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj naravno ne odgovara", kazao je čelnik HPK koja će 2020. biti domaćin kongresa EU poljoprivrednika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close