‘Agrar je temeljna grana koja stvara nove vrijednosti’

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2019. u 21:59
Cilj je, ističe Pauk, da poljoprivreda osigura prehrambenu neovisnost države/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Šef Hrvatske zajednice županije smatra da se proizvođači moraju udruživati.

U današnjem globaliziranom svijetu, izvorno lokalni proizvodi sve su više na cijeni i tu je komparativna prednost naših proizvođača koju trebamo maksimalno iskoristiti.

Poljoprivreda ne smije biti samo gospodarska grana koja je prepuštena tržišnim i ekonomskim načelima, nego mora biti podržana kao temeljna grana koja stvara nove vrijednosti, povećava zaposlenost, podiže razinu kvalitete života i standarda, njegujući kulturne i tradicijske vrijednosti. Uz Ministarstvo poljoprivrede i županije potiču razvoj poljoprivrede na svom području kroz različite mjere i poticaje.

Unatoč velikoj razlici u fiskalnim mogućnostima, županije su svojim mjerama i poticajima, a ponajviše projektima kandidiranim prema EU fondovima, priskrbile znatna sredstva i pružile prigodu za zamah poljoprivrede na svom području. Gledajući na makrorazini, cilj nam je da poljoprivreda može osigurati prehrambenu neovisnost Hrvatske, pridonijeti energetskoj neovisnosti te da hrvatska poljoprivreda može biti okolišno korisna i odgovorna.

Ipak, glavni cilj kojemu smo usmjereni je zadržavanje mladih u ruralnim područjima kako bi potaknuli demografsku obnovu u selima. Poljoprivredna proizvodnja u Republici Hrvatskoj i proizvođači su usitnjeni te treba raditi na ukrupnjivanju, kroz proizvođačke grupe ili organizacije (što potiče i Europska unija). Samo udruživanjem i zajedničkim istupanjem na domaćem i europskom tržištu možemo postići željene rezultate u poljoprivredi.

Zaštita i valorizacija hrvatskih proizvoda te sustavan rad na povećanju prepoznatljivosti i dostupost domaćih proizvoda naš su adut kako za veću domaću potrošnju, tako i za jači plasman na velikom europskom tržištu s više od 500 milijuna potrošača.  U središte poljoprivredne politike mora se staviti OPG-ove i poljoprivrednike udružene u proizvođačke organizacije te vrednovanje hrvatskih prehrambenih proizvoda. Žurno treba provoditi mjere koje će vratiti život u naša sela, omogućiti mladim i malim proizvođačima ostvarivanje dohotka dovoljnog za dostojan život.

Komentirajte prvi

New Report

Close