Agram oslikava nedorečenosti lex Agrokora oko vlasništva

Autor: Jadranka Dozan , 06. lipanj 2017. u 22:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Oglasio se i VTB; kažu da trenutno rade na prijedlogu vezanom uz promjene dioničarske strukture.

Kao i dan prije na skupštini Konzuma, Agram grupa u utorak je kao manjinski dioničar (koji je to postao temeljem repo ugovora) i na skupštini Belja iskoristila svoj blokirajući utjecaj. Predstavnici grupacije Dubravka Grgića, naime, ponovno su glasovali protiv prijedloga izvanredne uprave Agrokora za opoziv Ivice Todorića s mjesta predsjednika Nadzornog odbora. Tako je na jučerašnjoj skupštini prošao samo Agrokorov prijedlog o imenovanju Vladimira Bošnjaka i Ivice Tomljenovića za nove članove NO-a. Todorić je, pak, potvrdio koncernu da će, kao i u slučaju Konzuma, sam podnijeti ostavku. Već nakon epizode s Konzumom, doduše, moglo se pretpostaviti da bi Agram mogao onemogućiti njegovu smjenu i u NO-u Belja, ali Todorić se nije odlučio olakšati izvanrednoj upravi i u paketu dati obje ostavke već je najavio da će to učiniti ako izvanredna uprava to ne uspije na skupštini.

Time su Todorić i Agram demonstrirali i moguće buduće probleme za izvanrednu upravu zbog činjenice da zakonskim uvođenjem postupka izvanredne uprave nije riješena priča oko vlasništva. Blokirajući manjinski utjecaji, a u slučaju Agrolagune i većinski udio Agrama, izvanrednoj upravi dođu kao ‘kukavičje jaje’. Pritom, međutim, prolongiranja promjena u nadzornim odborima nisu i suštinski najveće prijetnje. Snagu veta takvi manjinski dioničari mogu demonstrirati u nizu drugih važnih odluka za koje je na skupštini potrebna tročetvrtinska većina prisutnih glasova.

Konačno, dionice koje je Agram grupacija preuzela na temelju financiranja s repo aranžmanima predstavljaju i potencijalno zanimljivu robu za razgovore s igračima kojima bi one u smislu pregovaračkih pozicija mogle biti i jače ‘oruđe’ nego Agram. Naravno, pritom se u financijskim krugovima prvo pomišlja na ruske banke, a glede (ne)spremnosti same Agram grupe za takvu vrstu razgovora financijaši većinom pretpostavljaju da je ona determinirana financijskim pozicijama i potrebama same Agram grupe.

Upravo vezano uz vlasničku strukturu koncerna Agrokor u budućnosti jučer su se pak oglasili iz ruske VTB banke. Njezin drugi čovjek, Jurij Solovjev, za Reuters je izjavio kako “zajmodavci trenutno rade na prijedlogu vezanom uz promjene dioničarske strukture u okviru plana restrukturiranja duga". On će, kaže, biti predstavljen širem krugu kreditora, uključujući i vlasnike euroobveznica, a svodi se na to da bi se “dug restrukturirao, naknade za servisiranje snizile, a kompanija počela poslovati u punom opsegu". Kako je provedbeno to zamišljeno i koliko njihov plan odstupa od hodograma aktivnosti prema lex Agrokoru, teško je reći jer je Solovjev zasad dao premalo elemenata te ideje.

No, financijaši s iskustvom na tržištima kapitala reći će kako se kao glavni motiv svih akcija ruskih banaka nameće činjenica da trenutno zapravo nemaju utjecaja na procese i na sve načine pokušavaju to promijeniti i izboriti se za što utjecajnije pozicije za stolom. Posljednje skupštinske epizode nekima mirišu na to da u tome moguće imaju tihe saveznike u Todoriću i igračima poput Agrama, zbog vlastitih interesa.

Ukratko, dramskih zapleta ni ubuduće očito neće manjkati. Izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom s tim mora živjeti. Tako paralelno s procesima stabilizacije poslovanja i osiguravanja novog financiranja intenzivno radi i na kadrovskim pitanjima važnim za proces restrukturiranja odnosno unapređenje operativnog poslovanja i sustava upravljanja kompanijama u vlasništvu Agrokora. Kompletirana je Koordinacijska skupina za podršku u upravljanju strateškim područjima: uz maloprodaju, hranu i poljoprivredu, posebna je poslovna grupa usredotočena na Agrokorov portfelj imovine, kao i poslove financija i strategije. Iz kompanije su jučer izvijestili i o još nekoliko promjena u upravama Agrokorovih kompanija.

Na čelu Koordinacijske skupine se nalazi Ramljak, a od strane savjetnika posebnu podršku će mu pružati Alastair Beveridge iz AlixPartnersa koji vodi tim savjetnika za restrukturiranje. Ramljakovim savjetnikom za područje hrane u koordinacijskom timu imenovan je Zvonimir Mršić, donedavni prvi čovjek Podravke. Za strateško područje maloprodaje za savjetnika izvanrednog povjerenika postavljen je Teo Vujčić, koji tu ulogu preuzima nakon što je nešto više od dva mjeseca proveo na mjestu predsjednika Uprave Konzuma. A čelnu upravljačku poziciju u Konzumu umjesto njega preuzima Slavko Ledić, za kojega to znači povratak na funkciju s koje ga je Ivica Todorić smijenio samo koji dan prije aktiviranja lex Agrokora. Uz Slavka Ledića tročlanu Upravu čine još Ines Lozić zadužena za financije, Zoran Mitreski za nabavu te Ivan Šantorić za maloprodaju i logistiku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close