Agenciji za plaćanja u poljoprivredi prva dozvola

Autor: Božica Babić , 26. prosinac 2012. u 22:00
Ante Pezo, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi/Jurica Galoić/PIXSELL

Utvrdi li Europska komisija kroz izravni nadzor nepravilnosti u radu, zahtijevat će povrat novca u Bruxelles, a može i oduzeti akreditaciju Agenciji.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas će ravnatelju Agencije za plaćanja u poljoprivredi Anti Pezi uručiti odluku o dodijeljenoj prvostupanjskoj akreditaciji, od tri koje mora dobiti po pravilima zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

Odobrena akreditacija pokriva provedbu sustava izravnih plaćanja (EAGF), odnosno ocjenjivanje svih pojedinačnih zahtjeva za potporama te isplatu i nadzor trošenja poticaja na poljoprivrednim gospodarstvima. Iako će Agencija po ovoj akreditaciji postupati tek za potpore isplaćene u razdoblju nakon srpnja 2013. godine, Europska komisija zahtijevala je da se administrativni sustav organizira i verificira do kraja ove godine. Ulaskom Hrvatske u EU Agencija postaje središnja točka za ukupnu financijsku 'križaljku' o kojoj je u proteklom razdoblju odlučivalo Ministarstvo poljoprivrede. Stoga je očekuju još dvije provjere osposobljenosti za rad po standardima EU, odnosno dva stupnja akreditiranja. Tako do kraja lipnja 2013. mora izboriti akreditaciju kontrolnog i upravljačkog sustava za provedbu mjera zajedničke organizacije tržišta (CMO), a do isteka prosinca 2013. i za mjere ruralnog razvoja (EAFRD) koje će početi provoditi od siječnja 2014.

Naime, osim biljne i stočarske proizvodnje, mjera ribarske politike i ruralnog razvoja, Agencija od srpnja iduće godine preuzima i obvezu odobravanja svih uvoznih i izvoznih dozvola te raspodjelu carinskih kvota.  Agencija je osnovana 2009. i danas zapošljava 555 djelatnika, od kojih 278 radi u središnjem zagrebačkom uredu, a njih 277 u regionalnim uredima. Da udovolji kriterijima EU za sve tri akreditacije Agencija svoj administrativni kapacitet mora ojačati zapošljavanjem još 105 osoba. Ovom akreditacijom Agencija je preuzela zahtjevnu obvezu. Njezin rad nadzirat će izravno tijela Europske komisije, a utvrde li nepravilnosti, moguće sankcije su od vraćanja novca u blagajnu EU do oduzimanja akreditacije. Isplata potpora za 2012. nije ovisna o akreditaciji Agencije, jer se u cijelosti isplaćuju iz državnog proračuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close