‘Agencije moraju živjeti kao i narod’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2015. u 16:30
Foto: Patrik Maček / Pixsell

Agencije se moraju prilagoditi i živjeti onako kako živi i hrvatski narod, izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar financija Boris Lalovac, komentirajući mjere za racionalizaciju troškova 187 državnih agencija.

Agencije se moraju prilagoditi i živjeti onako kako živi i hrvatski narod, izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar financija Boris Lalovac, komentirajući mjere za racionalizaciju troškova 187 državnih agencija.

Uži kabinet Vlade prihvatio je prvi set mjera za smanjenje državnih rashoda, koji bi trebao donijeti uštedu na godišnjoj razini od milijardu kuna, pišu pojedini mediji.

Taj prijedlog mjera, koji se odnosi na poslovanje 187 agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, koje godišnje troše 70 milijardi kuna i zapošljavaju 26.000 radnika, već je dostavljen Europskoj komisiji u sklopu postupka prekomjernih makroekonomskih neravnoteža.

Analizu je pripremilo Vladino povjerenstvo za dubinsku analizu rashoda državnog proračuna, a set mjera podrazumijeva smanjenje materijalnih troškova za pola milijarde kuna, kao i izdataka za plaću i raznih naknada te statusno spajanje agencija i uključivanje zaposlenika agencija u sustav centralnog obračuna plaća (COP).

"Agencije, njih 187, trebaju živjeti kako živi i hrvatski narod. Nažalost, narod živi teško, a i oni se moraju prilagođavati uvjetima u kojima danas jesmo", kazao je Lalovac.

"Povjerenstvo je jasno definiralo da ne samo da nema kontrola oko plaća, već ni oko službenih putovanja, materijalnih rashoda kao primjerice troškova za energiju", rekao je Lalovac, istaknuvši da se neće nikoga kažnjavati nego će se uvesti standardi te da je riječ o 26.000 djelatnika koji dugi niz godina nisu bili obuhvaćen nikakvim mjerama. "Nećemo ulaziti u njihovu nezavisnost, oni će nezavisno raditi svoje poslove, međutim bitno je da će se morati pridržavati standardnih troškova, u tome nisu nezavisni".

Ministar financija kazao je da će pokušati pojednostaviti sustav za agenvije na način da se ne mijenja zakon po zakon, već da se jednim zakonom donesu mjere za sve. Dodao je da je riječ o određenim neracionalnostima koje su poznate već dugi niz godina, napomenuvši da će se te mjere uvrstiti u nacionalni plan reformi. Istaknuo je i da će se mjere predviđene za agencije i zavode primjeniti i na ministarstva te javna poduzeća.

"Ovo je samo prvi paket mjera, bit će mjera još", rekao je Lalovac, najavivši da u ponedjeljak u Hrvatsku dolaze predstavnici Europske komisije, s kojima će Vlada razgovarati o eventualnim dodatnim mjerama šrednje.

"Konačni paket trebao bi biti gotov kroz 10-ak dana i njime se planira uštedjeti otprilike 2 milijarde kuna", zaključio je Lalovac.

Komentari (2)
Pogledajte sve

4 godine je ovoj vladi trebalo da shvate da imaju 10x više agencija nego što treba i 100x šefova više nego što treba?!? a zašto su onda ove 4 godine non stop osnivali nove agencije, imenovali nove šefove i utrpali u agencije stotine novih partijskih uhljeba?!? ili to ima veze s izborima koji su već krajem ove godine pa vlada sada odjednom glumi štednju i poštenje?!?

Bravo Borise, samo što je ušteda mala(cca 1,5%) što bi se uštedilo da uhljebi gase svjetlo u kancelarijama nakon radnog vremena! A što su se nakotili…. 🙁

New Report

Close