Agencija za zaštitu okoliša prikuplja podatke o otpadu od hrane

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2013. u 08:41
Ilustracija

Agencija za zaštitu okoliša ističe kako je ove godine naglasak stavljen na otpad od hrane

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša kojim se ove godine naglasak stavlja na otpad od hrane, Agencija za zaštitu okoliša prijavila se za Eurostatov projekt prikupljanja podataka o otpadu od hrane kako bi i Hrvatska pružila pozitivan primjer.

Europa je sve svjesnija problema otpada od hrane pa su mnoge zemlje članice EU počele raditi na što boljem i kvalitetnijem prikupljanju podataka o toj vrsti otpada. Kako bi i Hrvatska pružila pozitivan primjer, a time i pojačala kvalitetu podataka na tom području te si olakšala dio budućih izvještajnih obveza, Agencija za zaštitu okoliša se prijavila za Eurostatov projekt prikupljanja podataka o otpadu od hrane.

Agencija je pripremila vodič za sprječavanje nastanka otpada za kućanstva koji osim što smanjuje opterećenja na okoliš i pozitivno utječe na očuvanje okoliša, značajno štedi i kućni budžet. Vodič se pože pogledati na internetskoj stranici http://www.azo.hr/Letci .

Također uz Svjetski dan zaštite okoliša, Agencija već devetu godinu za redom publicira knjižicu "Okoliš na dlanu" kako bi javnosti na razumljiv način prikazala odabrane pokazatelje stanja okoliša. Ovogodišnje izdanje dostupno je na Internet stranicama Agencije (http://www.azo.hr/OkolisNaDlanuI13) te u Info centru Agencije na Trgu maršala Tita 8.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije UN-a u Stockholmu 1972. godine posvećene okolišu, na temelju koje je pokrenut Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

U proteklih 40-ak godina manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima UN podiže svijest ljudi o važnosti zaštite okoliša kao gorućeg pitanja suvremenog društva, i potiče ih da postanu aktivni dionici održivog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planeta.

Agencija za zaštitu okoliša ističe kako je ove godine naglasak stavljen na otpad od hrane (Food Waste), a cilj je senzibilizirati javnost, dati smjernice i savjete kako smanjiti otpad od hrane.

Svjetska proizvodnja hrane značajno opterećuje okoliš jer koristi 25 posto cjelokupne naseljive površine Zemlje i 70 posto ukupne potrošnje pitke vode te uzrokuje 30 posto emisija stakleničkih plinova i 80 posto ukupnoga krčenja šuma. Stoga je proizvodnja hrane jedan od najvećih uzročnika promjena u korištenju zemljišta i gubitka biološke raznolikosti, navodi Agencija.

Ističe kako sprječavanje nastanka otpada od hrane započinje prilikom kupovine namirnica i nastavlja se u kućanstvu gdje se namirnice čuvaju i koriste. Iz toga se razloga u kampanji UN-a građane poziva da razmisle prije nego nabave hranu odnosno jela i tako pomognu očuvati okoliš (Think-Eat-Save). Osim uštede koje bi svako kućanstvo ostvarilo pravilnom i dobro organiziranom kupnjom, čuvanjem i pripremom hrane, doniranjem namirnica dobrotvornim ustanovama, i sudjelovanje u sličnim akcijama koje danas organiziraju i mnoge trgovine u Hrvatskoj pomaže se i socijalno najugroženijim skupinama, navodi u priopćenju Agencija za zaštitu okoliša.

Komentirajte prvi

New Report

Close