Agencija za tlak postaje državna tvrtka i gubi monopol

Autor: Marija Brnić , 12. veljača 2017. u 12:27
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OPT d.o.o. bit će tek jedno od poduzeća koje pregledava industrijska postrojenja.

Agencija za opremu pod tlakom Vlada je jučer odlučila skinuti s državnog proračuna i pretvoriti u državno poduzeće – OPT d.o.o. Time se konačno provodi plan Milanovićeve Vlade, koji je trebao biti obavljen još 2015., a kojim se ukida monopol za poslove provjere i održavanja opreme pod tlakom visoke razine opasnosti.  

Rad OPT-Agencije manje je eksponiran u javnosti, no riječ je o važnom inspekcijskom sustavu koji se desetljećima bavi pregledom industrijskih i energetskih postrojenja s opremom pod tlakom visoke razine opasnosti, kako prije njihova stavljanja u pogon, tako i njihovog održavanja. Prema podacima same Agencije, pregledi se provode na više od 100 tisuća postrojenja.Agencija na čijem je čelu trenutačno Dario Karlovčan osim u Zagrebu ima i područne službe u Osijeku, Splitu i Rijeci, a zapošljava oko 30 djelatnika, uglavnom inženjera strojarstva. Iz državnog proračuna Agencija je dosad financirana s oko 5 milijuna kuna godišnje, a od svojih obavljenih pregleda kod više od tri tisuće klijenata u proračun je svake godine uplaćivala između 7 i 8 milijuna kuna.  

Odlukom Vlade OPT agencija bit će trgovačko društvo s temeljnim kapitalom od 279 tisuća kuna. Njegovim upisom u sudski registar OPT će odmah dobiti i prve konkurente. Kako je najavila na sjednici Vlade potpredsjednica i ministrica gospodarstva Martina Dalić, automatski će se aktivirati već odobrene akreditacije privatnim tvrtkama koje su zainteresirane za obavljanje ovog posla na hrvatskom tržištu. Prema javno dostupnim podacima iz registra Hrvatske akreditacijske agencije, takva su odobrenja već izdana tvrtkama Bigdom Inženjering iz Matulja, Đuro Đaković Aparatima iz Slavonskog Broda, Antipiros iz Splita i Ardenter iz Čepina.

Ministrica Dalić najavila je i kako će sastavni dio postupka preoblikovanja u poduzeće i otvaranja tržišta za privatni sektor biti i smanjivanje naknade koju je agencija dosad zaračunavala za svoje aktivnosti, a koja je bila utvrđena na 250 kuna po satu. O kolikom smanjenju bi se moglo raditi, ministrica nije precizirala, ali stava je da bi se time već u samom početku dalo dodatan doprinos razvoju ovoga novog i specifičnog tržišta u Hrvatskoj. Procjena je Vlade da će u sustavu platnog prometa OPT i uz konkurenciju moći profitabilno poslovati.         

Komentari (2)
Pogledajte sve

A ta privatna da bude u vlasnistvu kalmete? Po staroj HDZ recepturi

Ajde nešto pozitivno! Kukurikave štetočine su podigle broj raznih državnih agencija za 50%, sa cca 120 na cca 180….i tu odlazi strašan novac koji se nemilice troši od strane uhljeba! Trebalo bi odmah 75% svih agencija (i lokalnih) ukinuti i dati dozvolu za rad privatnoj Agenciji za provjeru sposobnosti državnih službenika!

New Report

Close