Agencija za lijekove određivat će najvišu cijenu lijeka

Autor: Marija Crnjak , 10. lipanj 2018. u 22:00
Povoljnije ugovaranje cijena lijekova/FOTOLIA

Cilj je financijska stabilizacija zdravstvenoga sustava te uređivanje tržišta lijekova, pojašnjavaju u Ministarstvu.

Najvišu cijenu lijekova ubuduće umjesto Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) određivala bi Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), najvažnija je novost Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima kojeg je Ministarstvo zdravstva prošlog tjedna uputilo u javnu raspravu, a javna rasprava traje do petka. 

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu zdravstva, cilj je stvaranje preduvjeta kojima se osigurava financijska stabilizacija zdravstvenoga sustava te uređivanje tržišta lijekova, tako da se uspostavi novi sustav određivanja cijena lijekova koji se izdaju na recept. U okviru tog sustava Agencija bi utvrđivala najvišu dozvoljenu cijenu lijeka, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u daljnjem postupku mogao bi, na temelju ugovora sklopljenog između nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet ili veleprodaje, ugovoriti i nižu cijenu od utvrđene najviše dozvoljene cijene lijeka prilikom stavljanja na listu.

Također, propisuje se mogućnost i uvjeti pod kojima cijena lijeka može biti i niža od najviše dozvoljene cijene lijeka i iznimno viša od najviše dozvoljene cijene lijeka.

HALMED će najvišu dozvoljenu cijenu lijeka izračunavati, kao i dosad HZZO, temeljem prosječnih usporednih cijena istog lijeka u referentnim državama.

"Promjena važećeg normativnog uređenja predlaže se i stoga što cijene novoregistriranih lijekova nisu definirane prilikom dolaska na hrvatsko tržište, već ih određuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje tek nakon što nositelj odobrenja podnese zahtjev za stavljanje lijeka na listu.

Predloženim zakonom Zavodu bi bilo omogućeno povoljnije ugovaranje cijena lijekova s nositeljima odobrenja za stavljanje lijeka u promet za skupe inovativne lijekove", stoji u pojašnjenju Ministarstva zdravstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close