Agencija objavila pozive, a natječaji još nisu raspisani

Autor: Božica Babić , 06. rujan 2015. u 22:01
Ante Pezo, ravnatelj APPRRR-a/ Daniel Kasap/PIXSELL

Neformalno krenula utrka za nove potpore iz Programa ruralnog razvoja.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi još nije zaključila prvi natječaj za Mjeru 4 (dobila je 1280 projekata uz zahtjev za 2,6 mlrd. kn potpore) ni objavila listu gospodarstava koja su dobila prolaznu ocjenu, a već je dodatno zapetljala situaciju oko povlačenja sredstava iz Europskog fonda za ruralni razvoj.

Na svom webu je 28. kolovoza pod nazivom "Drugi natječaj Mjera 4" objavila listu poljoprivrednih gospodarstava koja za EU potpore kandidiraju 14 projekata (dostavljenih Agenciji 25. i 26. kolovoza) iako je Ministarstvo poljoprivrede u lipnju tek načelno najavilo da je "rujan planirani datum objave novog natječaja." Ovakav postupak izazvao je uzbunu među poljoprivrednicima. Naime, u kriterijima Agencije stoji da su kod odluke tko će dobiti potporu presudne i sekunde u dostavljanju zahtjeva.

Na novoj listi među 14 kandidata ponovno su se, primjerice, našla i dva projekta tvrtke Aronija iz Bjelovara koja su u prvom natječaju među ukupno primljenim 1851 zahtjevom imala redni broj 1701 i 1703.  U Agenciji tvrde da ih pravilnik obvezuju na objavu zahtjeva "najkasnije četiri dana od dana dostave, pa su, držeći se roka, a u svrhu transparentnosti postupka zaprimljene pozive objavili bez obzira na to što novi natječaji još nisu raspisani, niti je najavljen točan datum."

U važećem zakonskom okviru, ističu, "ne postoji zapreka da se pozivi na prikupljanje ponuda objave prije raspisivanja samog natječaja za operacije iz Mjere 4." Članak (21./PrilogVI) na koji se Agencija poziva, najblaže rečeno dvojben je. U njemu stoji da se "poziv za objavu ponuda dostavlja Agenciji e-poštom najmanje 14 dana prije podnošenja potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu, u suprotnom se taj trošak neće priznati". Iz tog je obrazloženja razvidno da novi natječaj nije potreban i da se zahtjevi tek tako mogu 'štancati' na webu Agencije? A pravilnik, podsjećamo, određuje da kod izbora tko će dobiti novac iz EU presudne mogu biti i sekunde.

Komentirajte prvi

New Report

Close