Adris spremio novac za HE u Senju tešku 650 mil. eura

Autor: Suzana Varošanec , 11. listopad 2012. u 17:46
Na području Kosinj-Senj već postoje dvije hidroelektrane, a sad će se graditi i treća, najveća

Projekt obuhvaća gradnju akumulacijskog jezera poput Peruče, gradnju novog tunela kroz Velebit i elektrane snage 300 MGW.

Rovinjska Adris grupa zainteresirana je za ulaganje u hidroenergetski projekt Kosinj-Senj 2 koji je "težak" 650 milijuna eura. Oni jedini u Hrvatskoj imaju pripremljen vlastiti kapital i ozbiljno su zainteresirani za taj projekt, ustvrdio je Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.

Adris grupa istodobno ima velike planove za ulazak u industriju osiguranja: Croatia osiguranje i Triglav, što i ne skrivaju, pa je moguće da će zajedno s ulaganjem u energetici rovinjska grupacija bitno proširiti svoj portfelj te postati veliki regionalni investitor, što se prilično dugo najavljuje. Govoreći na skupu o energetici u srijedu u Zagrebu, Čačić je iznio niz projekata u koji će krenuti HEP, Plinacro i Janaf. Svi projekti koje je naveo spremni su za realizaciju ili su u visokoj fazi, a pritom je posebno istaknuo projekt HE Kosinj-Senj 2, koji kreće idućoj godini. Zanimljiv je po svojoj veličini jer je odmah iza Plomina C, ali i po još dvije stvari kojima je Čačić dao veliku pozornost. HE Kosinj Senj 2 je s jedne strane golem energetski projekt o kojem vlada potpuni kosenzus te je s druge jedino ulaganje u energetici mogućega hrvatskog investitora. "Za taj projekt nitko nije pronašao svoj interes kako da mu stane na put što je velik fenomen, a postoji ozbiljan interes hrvatskog investitora koji ima osigurana vlastita sredstva", istaknuo je Čačić dodavši da će se svi ostali projekti u energetici realizirati u suradnji sa stranim partnerima.

Glasnogovornik Adris grupe Predrag Grubić potvrdio je najnoviju informaciju u pismenom odgovoru. "Potvrđujemo našu načelnu zainteresiranost za ulaganje u energetiku, pa i objekt koji navodite. Više o tome možemo govoriti nakon što budu poznati uvjeti natječaja", rekao je Grubić. Budući da se Adris grupa nije prijavila za projekt Plomin C, nagađa se da su prevagnule njihove ambicije da su u ovom trenutku usmjereni na Croatia osiguranje kao i na Triglav osiguranje. Ne treba zanemariti ni to da je Plomin C tehnički zahtjevan projekt za koji bi Adris trebao tehničkog partnera zbog ispunjavanja uvjeta natječaja, a i da je bitno skuplji pa je sam blok C procijenjen na 800 milijuna eura, a uz prateće objekte, primjerice, koji uključuju i gradnju zatvorenog sustava skladištenja ugljena (silosa za ugljen) kreće se oko milijardu eura, što je Čačić i iznio. Najzanimljivije je sad pitanje kad se može očekivati taj HEP-ov natječaj te kakav će natječaj HEP raspisati za taj projekt, jedinstven ili po etapama. Prema Čačiću se raspisivanje natječaja očekuje u idućoj godini, što je jako širok pojam s obzirom na to da je sada zbog Adrisa zanimanje hrvatskih tvrtki postalo golemo. Naime, u hidroenergetici postoji gotovo 90-postotna pokrivenost domaće operative u realizaciji projekta – od projektiranja do gradnje, ali i opreme za osnovni rad elektrane. Hrvatske tvrtke u gradnji hidroobjekata imaju iskustvo od više desetljeća, a poznato je da Končar radi generatore za hidroobjekte pa bi taj projekt mogao biti jedini koji u tako visokom postotku donosi poslove hrvatskim tvrtkama, kao i servisne usluge lokalnom stanovništvu.

Načelna potvrda Adrisova zanimanja za ulaganje u hidropotencijale govori da je to potpuno nova ozbiljna tema koju u poslovnim krugovima i ne komentiraju kao veliko iznenađenje, ali i ne vjeruju. O tome se počelo neslužbeno govoriti u posljednjih mjesec dana, a povod su im bili navodno razgovori Čačića i Ante Vlahovića u Rovinju prije dva tjedna. Prema planu HEP-a hidroenergetski projekt "Kosinj-Senj" obuhvaća gradnju akumulacijskog jezera (poput Peruče) u Kosinju na 450 milijuna kubičnih metara, ali i gradnju novog tunela kroz Velebit i elektrane snage 300 MGW u budućoj HE "Senj 2". No u pitanju je cijeli sustav koji je višefunkcionalan jer se gradnjom hidroobjekta takve veličine, osim proizvodnje struje, rješava i niz pratećih pitanja na lokaciji na kojima se gradi. Primjerice, njime će se omogućiti i alternativni dolazak vode i napajanje vodom za niz kvarnerskih i primorskih otoka (zasad je cijeli Rab i Pag na njemu), a za Ličko-senjsku županiju bi riješio pitanje navodnjavanja i obrane od poplava na Kosinjskom polju koje nastaju za vrijeme velikih vodostaja rijeke Like.  

Komentari (9)
Pogledajte sve

http://www.viadukt.hr/en/activity/construction-tunnels

Mislim da je Adris od kada ga je na utakmici reklamirao gosp. Čačić popušio, ma koliko mi o tome šutjeli.

A da ta magla nije od duhanskog dima?

To g. Čačić, Turci i Šeik divane.

A di Vam je Mujo?

lp


MGW kog nas znaći microgigawatt a baaš me zanima koja to firma u hrvatskoj ima vlastiti kapital od 650 milijuna Eura?!?

Kako koja?Pa ADRIS naravno.I više od toga,ali imaju mogućnost i zaduženja od nekih milijardu eura ako bude potrebno,dakle zaista mogu preuzeti HE,CROS i Triglav ako zaista žele.


Može li mi netko reći koja je to jedinica MGW? I koliko bi tih 300MGW bilo kWh ili GW ili čega god, samo da mi objasni….

Ovo pitanje ti je najbolje postavit na temi Dalekovod. Tamo su se okupili eminetni svjetski strucnjaci za energetiku.

New Report

Close