Adris povukao veći dio osporavanja tražbina Zabi

Autor: Jadranka Dozan , 04. ožujak 2018. u 22:01
Adris nije u privremenom vjerovničkom vijeću/Igor Šoban/PIXSELL

Adrisovci su banci prvotno, ‘opreza radi’, osporavali više od dvije milijarde kuna tražbina prema koncernu uz obrazloženje da nije poznato u kojoj su mjeri one podmirene; u međuvremenu su osporavani iznos sveli na 670 milijuna.

Adris grupa povukla je potkraj veljače dobar dio svojih osporavanja tražbina Zagrebačke banke prema Agrokoru. Rješenje Trgovačkog suda vezano uz to u petak je burzi proslijedilo više Agrokorovih tvrtki.

Iz rješenja je vidljivo je da je Adris odustao od osporavanja gotovo 1,4 milijarde kuna po 17 tražbina banke te je u statusu osporenih ostalo 670 milijuna, i to prema Agrokoru d.d. i Konzumu, kod kojih su i iznosi tražbina bili najveći (469 milijuna i 1,5 milijardi). Podsjetimo, 'adrisovci' su u obrazloženju osporavanja u slučaju Zabe (kao i Erstea) naveli da nije poznato u kojoj su mjeri tražbine namirene, tj, za koliko su trebale biti umanjene pa "opreza radi" osporavaju tražbinu.

U međuvremenu su očito dobili bolji uvid. A kako je prvotni potez među financijašima bio praćen i tvrdnjama da je izazvao zahlađenje između vodeće banke i moćne kompanije, taj kontekst neki će možda dati i (djelomičnom) povlačenju osporavanja.

Iako je jedan od većih vjerovnika Agrokora Adris nije u privremenom vjerovničkom vijeću, a i Udrugu dobavljača podržava više promatrački nego izravnim angažmanom. Oko njegove strategije u slučaju Agrokora mahom se govori na razini glasina.  Ipak, ovih dana iz Rovinja su poručili da "ne treba dvojiti da će Adris ustrajati na pravnoj zasnovanosti cijelog procesa i donesenih odluka te, svakako, na jednakopravnosti vjerovnika i poštenijem pristupu".

Sudska rješenja

Sberu i Francku odbijenice
U petak su sudske odbijenice dobili Sberbank i Franck. VTS se očitovao o žalbi Sberbanka o zahtjevu da se utvrdi ništetnost kolovoške odluke vjerovničkog vijeća o plaćanju dospjelih tražbina iz roll up kredita. TS je pak neosnovanim ocijenio zahtjev Francka za dopunom rješenja od 15. siječnja vezano uz utvrđivanje statusa razlučnog vjerovnika za iznos 568 mil. kn.

Komentirajte prvi

New Report

Close