Adrial plus u plusu, ostali pod upitnikom

Autor: Suzana Varošanec , 07. srpanj 2015. u 22:01
Sve tri šibenske tvrtke nastale privatizacijom TLM-a čekaju ishod predstečajnih postupaka/Hrvoje Jelavić/Pixsell

Adrial plus za 10 dana imat će gotov plan financijskog restrukturiranja. Vrijednim zemljištem riješit će vjerovnike.

Sve tri TLM-ove tvrtke nastale podjelom bivšeg gubitaškog aluminijaša u državnom vlasništvu u sklopu privatizacije prije nekoliko godina – TLM Aluminium, TLM TPP i Adrial plus – bore se za spas od stečaja u postupku predstečajne nagodbe. Mnoge zanima kakvi su izgledi da u tome uspiju, no unatoč višemjesečnom predstečajnom postupku, još je prerano za progoze. Nije uopće jasno hoće li se u rješavanje problema TLM-a eventualno uključiti pojedine državne institucije.  

Kadrovski potresi
Adrial plus, čini se, najbolje stoji te će za 10 dana imati gotov plan financijskog restrukturiranja, potvrdio nam je član Uprave Nikola Rak. Ta nekretninska tvrtka s 87 milijuna kuna utvrđenih tražbina, od čega trećinu duguje TLM TPP-u, ima potencijal u vidu 300.000 četvornih metara zemljišta u značajnoj mjeri bez tereta, riješenu infrastrukturu i komunalije, ali i zainteresirane investitore. Naplatu u ovom slučaju vjerovnici navodno mogu očekivati upravo iz tog zemljišta, najma i prodaje. Neizvjesno je, međutim, što slijedi za TLM Aluminium i TLM TPP, tvrtke u previranjima zbog vlasničko-upravljačkih razmirica atipičnih za domaću poslovnu scenu.

 

87milijuna

kuna potražuju vjerovnici od Adriala plus

Naime, promjena koja se ovih dana dogodila na čelu Uprave TLM Aluminiuma – odlazak s funkcije presjednika Uprave Marijana Stričevića, dojučerašnje desne ruke novog vlasnika ruskog investitora Igora Shamisa, u znaku obostranih teških optužbi, kao i privremeni dolazak na tu funkciju dotadašnjeg nadzornika Živka Lakoša, inače ekonomista u Jadranskoj banci (glavnom vjerovniku), nije zaobišla ni TLM TPP. Tu  tvrtku po novome vodi Dragan Vlahov, koji je naslijedio Stričevića. Potvrdio nam je to povjerenik predstečajne nagodbe Ivan Rude. Tvrdi da je Vlahov usredotočen na realizaciju novog plana kako bi se aktivirala otprilike četvrtina proizvodnog kapaciteta u toj tvornici. No, neslužbeno doznajemo da je riječ o pozajmici na kojoj se intenzivno radi.  

Nabujali dugovi 
"Evidentno je da postoji volja za borbu kako bi se TPP spasio od stečaja. Ako novoj Upravi pođe za rukom ostvariti plan na kojem rade uz moju podršku, bit će to pravi zamašnjak, iz kojeg će se nastaviti povećavati obujam proizvodnje sve dok se ne uspostavi njezin kontinuitet. No, za to su ključna financijska sredstva", kaže Rude, dodajući da bi se u početku moglo zaposliti oko 40 od 120 TPP-ovih radnika.  Ovih se dana očekuje Finina objava tablice s utvrđenim iznosima tražbina za ukupno oko 170 vjerovnika Prešaonice. Prema našim izvorima, riječ je ukupno o oko 250 milijuna kuna. Pritom je iznos nabujao, tvrde, pod utjecajem jedne jedine tražbine: kredita od 30-ak milijuna kuna odobrenog prije dvije godine. Jadranska banka za njega ima upisan kolateral na imovini TLM-a, i to navodno kao prvi hipotekarni vjerovnik. 

(Pre)više jamaca 
No, za taj kredit prema HBOR-u svojim  zadužnicama i mjenicama obvezala se po osnovi sudužništva nekolicina vjerovnika. Među njima je svakako najzvučnije ime Zagreb Montaže u vlasništvu Vlade Čovića, tvrtke s više od  100 milijuna eura godišnjeg prihoda. Njezina tražbina, utvrđeno je, iznosi 35 milijuna kuna. Isti je slučaj i kod ZM Adriala, dok je kod TLM Aluminiuma navodno riječ o oko 75 milijuna kuna, a kod Adrial ulaganja o 78 milijuna kuna. Ovisno o tome je li riječ o povezanim tvrtkama, pojedini će vjerovnici imati pravo glasa.  

Komentirajte prvi

New Report

Close