Adriachem: Sindikatu prihvatljiva popravljena Moralićeva ponuda

Autor: Marija Brnić , 21. kolovoz 2007. u 06:30

Umjesto mjenica kao instrumenta osiguranja sada se za ulaganja nudi korporativno jamstvo Kemokompleksa

Iako je prije nekoliko mjeseci ponuda zagrebačkog Kemokompleksa, tvrtke u vlasništvu Envera Moralića, zbog nedovoljno kvalitetnog jamstva bila odbijena na javnom natječaju Hrvatskog fonda za privatizaciju za privatizaciju kaštelanskog Adriachema, na ponovljenom natječaju taj nedostatak Moralić je djelomično popravio. Jučer je, naime, u HFP-u na četvrti po redu natječaj pristigla ponovno samo Moralićeva ponuda, koja je gotovo istovijetna prethodnoj. Za paket od 81,67 posto Adriachemovih dionica nudi minimalnu cijenu od 1 kune, koja je i istaknuta u natječaju. Spreman je podmiriti dospjele obveze prema zaposlenicima, koje su koncem prošle godine iznosile 18,6 milijuna kuna, s tim da u slučaju da se taj iznos pokaže i većim, razlika bude pretvorena u temeljni kapital.

Dospjele obveze
Moralić je spreman podmiriti i 23,05 milijuna kuna dospjelih obveza ostalim vjerovnicima, dok traži da Adriachemov dug državi od 65,5 milijuna kuna bude otpisan, odnosno platio bi za njega 1 kunu. Dugove prema Kaštelima, pak, već je dogovorio da će riješiti pretvaranjem u temeljni kapital, a o čemu je dogovor s gradskim vlastima već postigao. Sporni dio prošle ponude, zbog kojeg je na razgovor Moralića osobno pozvao potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ponešto je korigiran. Za razliku od mjenica koje je kao instrument osiguranja nudio na prethodnom natječaju, Moralić sada za ulaganja nudi korporativno jamstvo Kemokompleksa. Tek nakon što se provjeri bonitet tvrtke, kažu u HFP-u, moći će se reći je li to jamstvo prihvatljivo. HFP u pravilu, naime, inzistira na bankovnom jamstvu. Sudeći prema prvim reakcijama, sindikati ovog puta neće puno negodovati oko prodaje Adriachema Moraliću. Kako je nakon otvaranja ponuda izjavio predsjednik HUS-ove podružnice u Adriachemu Željko Stojak, u suprotnom ne preostaje ništa druge nego otvoriti stečajni postupak, što je s aspekta radnika najgore rješenje.
– Radi se o tome da između dva zla moramo birati manje zlo, prokomentirao je sindikalac, pojašnjavajući kako je Moralić posljednjih godina bio jedina slamka spasa u Adriachemu. Nedavno mu je prodano 20 tisuća četvornih metara Adriachemovog zemljišta za 23 milijuna kuna, a s aspekta radnika zadovoljavajuće je što će im ponuđač priznati i platiti potraživanja, jamči zadržavanje djelatnosti kroz idućih pet godina, a prihvatljivo je i izmještanje proizvodnje na područje gospodarske zone u Kaštelima. Poznato je da Moralić namjerava na sadašnjoj lokaciji, te na susjednoj Adriavinilovoj, sagraditi luksuzni turistički kompleks.

Broj zaposlenih
Ipak, jamči održavanje proizvodnje PVC i PEHD proizvoda, što je i traženo u natječaju, a što se zaposlenih tiče, inače, Moralić će od sadašnjih 250 kroz pet godina postupno razinu zaposlenosti spustiti na 200. Prostor za smanjenje nalazi u prilično nepovoljnoj starosnoj strukturi zaposlenika. Vidi prostora i za zapošljavanje novih kadrova, posebice u menadžmentu i organizaciji proizvodnje. Među ostalim, ponudu Kemokomokles uvjetuje i angažmanom države na sanaciji deponija visokoradioaktivne šljake koja nije produkt djelatnosti Adriachema i rješenjem pitanja nekih zemljinih čestica koje nisu ušle u vlasništvo tvrtke.

Ulaganja u modernizaciju na teret Adrichema

Što se tiče ulaganja, Kemokompleks ostaje pri istoj razini od 40,75 milijuna kuna, kao i strukturi koja i nije najpoželjnija. Sva ulaganja u modernizaciju proizvodnje u Adriachemu će se odvijati na teret Adriachema. Preciznije, u ponudi je navedeno kako će najveći iznos petogodišnjih investicija biti realiziran u prvoj godini, i to u iznosu od 18,4 milijuna kuna iz vlastitih i sredstava iz redovitog poslovanja. U svim ostalim godinama jedini izvor ulaganja biti će iz poslovanja tvrtke, s tim da se navedeni iznos ulaganja u prvoj godini, kako je pojašnjeno na otvaranju ponuda, zapravo odnosi na podmirenje obveza prema zaposlenicima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Znaći po izjavama zaposlenika Adriachema mora se birati između 2 zla.
Jedno zlo je da firma ode u stečaj a drugo zlo je da se firma proda Kemokompleksu.
Nisam siguran da je Kemokompleks manje zlo.
Čak i da dostave tu pišljivu bankovnu garanciju ( šta je praksa već desetlječima i u africi a kamoli u zapadnom svijetu) mislim da bi odgovorni u Vladi i Ministrarstvima ovu prodaju trebali odigrati puno bolje i pametnije.

New Report

Close