Administrativni i neporezni nameti 2019. milijardu manji

Autor: Jadranka Dozan , 30. listopad 2018. u 22:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Horvat nejasno o dva akcijska plana za rasterećenje poduzetnika.

U Ministarstvu gospodarstva u završnoj su fazi dva akcijska plana koja bi dogodine poduzetnicima trebala donijeti oko milijardu kuna rasterećenja kroz smanjenje neporeznih nameta i administrativnih barijera. Najavio je to nakon jučerašnjeg sastanka Vlade i predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca ministar gospodarstva Darko Horvat. Glavne teme s kojima su HUP-ovci došli u Banske dvore bile su radno zakonodavstvo i porezno rasterećenje, a Horvat je nakon sastanka rekao kako bi se prema prvom akcijskom planu 2019. ukinuo veći broj administrativnih barijera, a drugom, koji će njegovo ministarstvo izbrusiti zajedno s HUP-om i drugim zainteresiranim stranama, namjera je, kaže, da se “kod neporeznih davanja anuliraju opterećenja koja su izravni doprinos državnom proračunu”.

Ni na pitanje da malo konkretnije objasni što će se to ukidati i smanjivati i koliko će to rasteretiti poslodavce, ministar nije bio mnogo izravniji. Kazao je da se “trenutno anuliranjem administrativnih i neporeznih davanja postiže rasterećenje od oko 600 milijuna kuna godišnje, a provedbom dva akcijska plana u 2019. rasterećenja biti i veća, na razini od oko milijardu kuna”. Poslodavci su barem jasniji oko toga što su poručili Vladi, a kao što su već višekratno isticali, goruća pitanja i viđenja rješenja koje su i jučer apostrofirali vezani su uz problem nedostatka radne snage i opterećenja gospodarstva. Predsjednica HUP-a Gordana Deranja rekla je kako se s resornim ministarstvima pokušava vidjeti gdje je mogući prostor u idućoj godini da se stvari poboljšaju, uključujući i omogućavanje da poslodavci povećavaju plaće. “Uvoz radnika je ono što sad gasi vatru, no treba razmišljati dugoročno”, ponovila je čelnica HUP-a.

Kao i mnogo puta dosad, poslodavci Vladi u prvom redu zamjeraju sporost. U vezi s državnim saniranjem i davanjem jamstava za gubitaše, Deranja je napomenula kako prvo treba definirati u kojem pravcu se želimo razvijati.

“Pokrivati gubitaše naravno da ne. Treba poticati industrije koje izvoze, stvaraju novu dodanu vrijednost, a država treba prepoznati koje su to”, istaknula je. Uoči sastanka Branko Roglić je poručio da se mora inzistirati na rasterećivanju gospodarstva, i to zahvaćanjem troškovnog dijela proračuna. “Tu prvo treba zahvatiti, pa se onda može rasteretiti gospodarstvo. Prije toga ne”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close