Evo zašto Addiko i Sberbank ne idu u subvencionirane kredite

Autor: Jadranka Dozan , 29. kolovoz 2017. u 08:12
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U Vladinu projektu kojim država prve četiri godine ‘pokriva’ polovicu rate stambenih kredita, neće biti dvije od 10 najvećih banaka u RH. Za subvencije je predviđeno 17 milijuna kn u 2017. i 35 milijuna u 2018. godini.

Među 10 banaka koje će sudjelovati u Vladinu projektu subvencioniranih stambenih kredita, a njihova imena i kamatne uvjete jučer je predstavio ministar Predrag Štromar, većina ih je iz 'kluba' 10 najvećih u Hrvatskoj.

Utoliko je zanimljivije primijetiti koga iz vodeće desetorke nema: to su Addiko i Sberbank, čija su mjesta zauzele dvije manje – Karlovačka i Istarska kreditna. Dok je kod Sberbanka moguće objašnjenje i sukob s Vladom zbog Agrokora, u slučaju Addika, čini se, nedovoljna zagrijanost je više pitanje drugih preferencija u kreditnoj aktivnosti budući da u portfelju već ima zamjetan udjel stambenih kredita.

Novim subvencijama država olakšava otplatu tako što će u prve četiri godine pokrivati polovicu rate (za određene slučajeve trajanje može biti dulje), a prijaviti se za njih mogu građani dobi do 45 godina nemaju vlastitu nekretninu ili imaju jednu koju će se obvezati prodati kako bi uz Vladin poticaj kupili veću. Limiti za subvencije utvrđeni su na 100.000 eura iznosa kredita te cijeni 'kvadrata' do 1500 eura (i iznos kredita i cijena 'kvadrata' mogu biti veći, ali razlika se ne subvencionira). U 2017. je za taj program u proračunu predviđeno 17, a dogodine 35 mil. kuna. Na stranicama APN-a je već objavljena lista banaka, kamatne stope i obrazac. Objava oglasa u Narodnim novinama najavljena je za petak, a 4. rujna počinje zaprimanje zahtjeva. 

Cijene kredita  

Kamate od 3,04 do 3,75%
Kamatne stope koje su za program subvencioniranih stambenih kredita ponudile odabrane banke kreću se od 3,04 do 3,75 posto. Točnije, za one u kunama raspon EKS-a je od 3,35 posto (u ponudi PBZ-a) pa do 3,75 posto, što je cijena koju klijentima nudi RBA. Kod kredita u eurima raspon je nešto širi: od 3,04 posto HPB-a do 3,75 posto Raiffeisen banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close