ADAC hrvatske kampove stavio na 3. Mjesto

Autor: Vladimir Nišević , 25. lipanj 2013. u 22:00
Lani su naši kampovi ostvarili četvrtinu svih noćenja, što je ukupno 15,2 milijuna/PIXSELL

ADAC-ov vodič pokazao je da su cijene hrvatskih kampova 35 posto niže od prvoplasirane Švicarske. I nema favoriziranja: kampovi u zemljama s njemačkim jezikom jako su nisko plasirane.

Analiza cijena kampiranja u europskim zemljama za 2013. u novom vodiču ADAC-a pokazala je da je Hrvatska na 4. mjestu po cijenama u kampovima Europe, s prosječnom cijenom jednodnevnog odmora tročlane obitelji u kampu od 34,19 eura, piše internetski portal poslovni.hr.

Najskuplje kampove od dvanaest zemalja u konkurenciji ima Švicarska, koja je ove godine s trona zbacila Italiju, koja je pak pala na drugo mjesto, a od Hrvatske još je skuplja Danska koja je zauzela treće mjesto. Ostali konkurenti Hrvatske na Mediteranu, Španjolska i Francuska, zauzele su 5. poziciju (33 eura) i 7. poziciju (32). Mađarska i Poljska imaju najjeftinije kampove u Europi, s cijenom nešto većom od dvadesetak eura. 

 

34eura

prosječna je cijena koju će tročlana obitelj platiti za dan kampiranja u Hrvatskoj

Cijene 21% niže od talijanskih
ADAC-ov vodič pokazao je da su cijene hrvatskih kampova čak za 21 posto niže od onih u Italiji, te 35 posto niže od prvoplasirane Švicarske. Cilj domaće kamping industrije je naime, povećati kvalitetu usluge i ponude kampova koji bi prema tomu mogli povećati cijene i profitabilnost. U Kamping udruženju Hrvatske (KUH), doduše, napominju da je Hrvatska u zadnje tri godine, i to skromnom postotkom od jedan posto, zemlja koja je na Mediteranu najviše poskupjela. "Italija u tom periodu nije mijenjala cijene, koje su pak padale u Francuskoj i Španjolskoj, zemljama koje su zbog tržišnih problema bile primorane smanjivati cijene kampiranja. Očito je da su, usprkos investicijama, svi bili veoma oprezni s cijenama, što je rezultat opće krize i opreznijeg pristupa cjenovnoj politici", ocijenili su u KUH-u. Zanimljivo je da su kampovi u zemljama njemačkog govornog područja na samom kraju liste po cijenama kampova. Austrija je tako na 9. mjestu s cijenom od 31 eura, a Njemačka na 10. mjestu s cijenom od 28 eura. U prosjeku, u 2013. će dvije odrasle osobe s 10-godišnjim djetetom u glavnoj sezoni morati izdvojiti 32,74 eura za noćenje u nekom od europskih kampova. U cijenu ulaze parcela, vozilo, dodatna davanja, struja, topla voda za tuširanje i boravišna pristojba.

Domaćini su optimistični
Domaćini u hrvatskim kampovima s optimizmom ulaze u sezonu. Hoće li nadmašiti lanjski rezultat ovisi i o lijepom vremenu, no lani su naši kampovi ostvarili četvrtinu svih turističkih noćenja, a s oko 15,2 milijuna noćenja prebacili su čak i brojke iz posljednjih prijeratnih godina. Prošle je godine tako uz hotele i privatni smještaj (sobe, apartmani, kuće za odmor) najviše turista za svoj boravak u Hrvatskoj biralo kampove, koji su s 2,3 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja na trećem mjestu među svim komercijalnim smještajnim objektima u hrvatskom turizmu. No, kampovi su s takvim rezultatima na prvom mjestu po porastima dolazaka i noćenja od 5 odnosno 7 posto u odnosu na 2011. godinu, budući su ti porasti i u hotelima i privatnom smještaju bili manji.

Analiza

Istra je najtraženija

ADAC je svrstao Hrvatsku na treće mjesto za putovanje na odmor osobnim automobilom u 2012. godini, odmah iza Njemačke i Italije, stoji na internetskom portalu politikaplus.hr. Prema toj analizi na ljestvici omiljenih odredišta njemačkih kampista nema velikih promjena u odnosu na prijašnje analize: Njemačka ostaje odredište broj jedan, a slijede ju Italija, Hrvatska i na četvrtom mjestu je Francuska. Među regijama u Europi navodi se da je za Nijemce najpopularnija regija za kampiranje bila Istra, za koju ADAC bilježi i najviše upita svojih članova. Nakon Istre najtraženije regije bile su Oberbayern, Suedtirol te Gardasee. ADAC svoju analizu i procjene za iduću godinu temelji na uzorku od 1,7 milijuna upita svojih članova o odabiru najboljih ruta do željenog odredišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close