AD Plastik iz Solina najbolja velika hrvatska tvrtka

Nadan Vidošević / Photo: Petar Glebov/PIXSELL Nadan Vidošević / Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Josipović je ukazao i na danas najveći problem društva i države, a to je siromaštvo.

Tvrtka AD Plastik iz Solina proglašena je najboljom velikom hrvatskom tvrtkom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je večeras dodijeljena nagrada "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2012. godini. AD Plastik je najveći hrvatski proizvođač plastičnih dijelova za automobilsku industriju, zapošljava 830 djelatnika, a više od 95 posto proizvodnje izvozi.

Nagrade Zlatna kuna dodijeljene su i najboljoj maloj i srednjoj tvrtki, kao i najboljoj banci i osiguravatelju. Najbolja mala tvrtka je Šestan Busch iz Preloga, proizvođač antibalističkih kaciga i druge vojne opreme, a u kategoriji srednjih tvrtki Zlatnu kunu osvojila je tvrtka Končar-Mjerni transformatori.

Najboljom bankom proglašena je Erste&Steiermärkische Bank, a najboljim osiguravajućim društvom Allianz Zagreb. Zlatnu kunu za inovaciju dobili su Bernarda Cecelja, vlasnica i generalna direktorica tvrtke Bernarda d.o.o., za inovaciju anatomski jastuk "Pospanko" te Frane Franičević, suvlasnik i predsjednik Uprave RASCO d.o.o. za "MUVO", malo univerzalno vozilo za komunalno održavanje gradova.

Nagrada za životno djelo pripala je ekonomistici i članici Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti u Parizu Alica Wertheimer Baletić, za izniman doprinos na znanstvenom razvoju demografije. Zlatnu kunu za velike tvrtke uručio je predsjednik Republike Ivo Josipović koji je čestitajući nagrađenima rekao kako se sinoć slavio njihov uspjeh, koji su postigli unatoč svim onim lošim elementima na koje su ukazivali - nepovoljnu investicijsku klimu, nekonkurentnost gospodarstva.

I upravo stoga je jedna od najvažnijih zadaća politike promijeniti investicijske uvjete i omogućiti uvjete poslovanja kako bi gospodarstvenici bili uspješniji i konkurentniji. Josipović je ukazao i na danas najveći problem društva i države, a to je siromaštvo, napominjući kako se sinoć spominjala brojka od preko 370 tisuća nezaposlenih te kako će možda ona uskoro biti i veća, ali i da je spomenuta i riječ konsenzus te kako je on suglasan da je konsenzus o razvoju našeg društva, našeg gospodarstva nužnost.

Predsjednik je kazao i kako danas uspješno poslovanje ima dimenziju društveno odgovornog poslovanja, a to znači briga o razvoju, novom zapošljavanju, investicijama. Svoju čestitku zaključio je, kako je rekao, čarobnom riječju konsenzus - 'konsenzus politike, gospodarstva, vrijednosti, konsenzus koji obuhvaća vas uspješne, ali i one koji se nalaze nažalost među 370 tisuća nezaposlenih'.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević kazao je kako je ovo već šesta godina trajanja ekonomske krize te istaknuo kako se problemi ne mogu i neće riješiti preko noći. U Hrvatskoj je već dugo vođena pogrešna ekonomska politika i nisu svi kolektivno krivi za krizu, no potreban je široki društveni konsenzus kako bi se stvorila bolja budućnost, rekao je Vidošević.

Na svečanosti dodjele zlatnih kuna, dodijeljeno je pet novčanih potpora zaklade "Izvorno hrvatsko" za projekte čiji je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova dobrog imidža na domaćem i inozemnom tržištu. Na svečanosti su također proglašeni i novi dobitnici prava uporabe znakova "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta".

Komentari (6)
 • viewer
  viewer 11:52 1.3.2013.

  @tramell, danas se nepismenost proteze i na informaticku ne/pismenost, tako da su podaci vjerojatno jos losiji, odnosno porazavajuci. Grotesko je kada se ljudi, mahom iz Dalmacije, bune, da ne zele biti sobarice, kuhari, konobari, pomocno osoblje… umjesto da budi sretni, da imaju bilo kakav posao, ako im se formalno obrazovanje uzme kao glavni kriterij. Osim toga, puno ljudi ne shvaca, da cjelozivotno ucenje(LLL) mora biti imperativ. Na Zapadu, kad dobijes neku otremninu jer si izgubio posao, prvi prioritet ti je od jednog dijela otpremnine financirati doskolovanje ili prekvalifikaciju, a tek nakon toga trositi na ostale stvari. Sve dok se svijest ne promjeni, da ucenje nije “bubanje” za neke ispite, nego selektiranje i definiranje prioriteta nuznih informacija za konkretni zadatak, biti ce jako tesko postici signifikantan progres.

 • marikos
  marikos 11:49 1.3.2013.

  na temelju ćega je Erste Sta. najbolja banka u Hrvatskoj uopće nema dobre banke

 • Andy
  Andy 10:38 1.3.2013.

  Nesposobni političari nisu najveći problem. Problem je korupcija koja je duboko ukorjenjena i u načinu razmišljanja. Od najniže razine do najviše ništa se ne dobiva bez uhljebljivanja. To je ostavština YU i neovisna je o stranci.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve