Accor gradi hotel sa 17 katova u Zagrebu

Autor: Ivan Pandžić , 10. travanj 2007. u 06:30

Vrijednost investicije procjenjuje se na osamdeset milijuna eura

Francuska grupacija Accor, najveći europski lanac hotela i treći po snazi u svijetu, investirat će u gradnju poslovnog hotela do 17 katova u Zagrebu. Grupacija Accor ima četiri tisuće hotela u 90 zemalja, na pet kontinenata, i zapošljava 160 tisuća radnika. Prema podatcima s njihovih službenih stranica, lani su ostvarili operativnu dobit od 727 milijuna eura prije oporezivanja, a neto profit od 501 milijun eura. Do 2010. lanac planira investirati 2,5 milijarde eura u povećanje kapaciteta svojih hotela za 200 tisuća soba. Informaciju o dolasku multinacionalnog lanca hotela je za Poslovni dnevnik potvrdio Borislav Hrlec, direktor tvrtke Kirkwood capital, koja je konzultant i posrednik u investiciji Accora u Zagrebu. Novi poslovni hotel nalazit će se na Savskoj cesti na mjestu dodira s Novom cestom, području na kojemu se sada nalazi niska i stara gradnja obiteljskih kuća, pekarnice, autoservisa. Zemljište veličine šest tisuća četvornih metara već je otkupljeno, a s gradnjom bi se trebalo početi po optimističnom planu – za nešto više od godinu dana. Iako je zemljište već kupljeno, razlog za što će potrajati dok se ne “zakopa prva lopata” na lokaciji je dugotrajan postupak s urbanističkim i arhitektonskim uređenjem. Tek je donesen program za izradu detaljnog plana, zatim plan mora biti izrađen, verificiran od Poglavarstva, proći javnu raspravu i biti prihvaćen na zagrebačkoj Skupštini, a potom se mora raspisati natječaj za arhitektonski izgled hotela. Zasad je najgrublja procjena da će u gradnju biti potrebno uložiti između 50 i 80 milijuna eura, a sadržaji su tek maglovito određeni. “Dugo je potrajalo dok smo pronašli prikladno zemljište i razbili nepovjerenje uprave Accora o ulaganju u Hrvatsku. Arhitektonski natječaj će odrediti izgled hotela, a zasad je plan da u prizemlnju budu trgovine, na prvom katu bazen i spa, a ostatak će biti namijenjen hotelskom i poslovnom sadržaju.

Kirkwood capital će s tvrtkom Chic Pratico sufinancirati detaljni plan uređenja koji obuhvaća cijelo područje od Zagrebačke avenije do Savskog mosta, a na zapadu je omeđeno prugom, tj. novoplaniranom Šarengradskom cestom. Plan obuhvaća znatno veće područje od same lokacije hotela, oko 9,5 hektara koje je predviđeno za potpunu transformaciju postojeće gradnje. Dopušta se izgradnja čak tri nebodera do nadzemne visine od 17 etaža, a jedna od njih pada i na lokaciju sjedišta tvrtke Jadran Produkt, osnivača i sufinancijera plana, Chic Pratica. Jadran produkt je u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Michaela Ljubasa, inače poznatog, među ostalim, i kao predsjednika Nadzornog odbora Elektro prometa, suvlasnika pivnice Zlatni medo i restorana Din Don, vlasnika prostora već bivšeg kluba GAP, tvrtki Jadran interijeri i Jadran građenje. Ljubas je za Poslovni dnevnik izjavio kako on ne planira graditi, nego plan sufinancira kako bi mogao obnoviti bivšu tvornicu dugmadi koja se nalazi nešto južnije od lokacije hotela u Savskoj. Iako nema planova za gradnju, financiranje plana će se očito isplatiti i drugom partneru jer vrijednost zemljišta višestruko raste s porastom BRP-a koji se na lokaciji može izgraditi. S druge strane, zagrebačka uprava već godinama najavljuje izgraditi Šarengradsku cestu koja bi išla paralelno sa Savskom i rasteretila tu iznimno prometnu zagrebačku ulicu.

Accor u brojkama

4.000 hotela
168.000 zaposlenih
727 milijuna eura bruto dobiti
7,6 milijardi eura prometa
217 milijuna dionica
72,95 eura – vrijednost dionice 2,5 milijardi eura – planirane investicije do 2010.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Cudno kako novinari nasjedaju na Hrlecove Potemkinove projekte. Pa sto malo ne prokopaju arhivu i internet i realno obavijeste poslovnu javnost o tom covjeku i njegovim malverzacijama.

M.

Informacija da je zemljište kupljeno nije točna. Tvrtka Kirkwood capital iznosi neistinite informacije. Nakon neuspjelih pregovora i pokušaja manipulacija zemljište nisu otkupili od vlasnika!

New Report

Close