Acciona kupila 10 posto dionica Endese za 3,4 milijarde eura

Autor: Ksenija Končevski , 27. rujan 2006. u 06:30

Bitka za preuzimanje španjolske energetske kompanije Endesa dodatno se zaoštrila, a njemačkom energetskom divu E.ON-u nakon španjolskog Gas Naturala priključila se i Acciona

Europska komisija jučer je obznanila da je Španjolska prekršila zakon EU zbog nametanja restrikcija za preuzimanje španjolske energetske tvrtke Endesa. EK je utvrdila da je Madrid prekršio pravila tržišne utakmice i međunarodni zakon tržišta nakon što je vlada postavila uvjete na ponudu njemačkog E.ON-a, zadavši time udarac borbi protiv europskog protekcionizma. Inače, španjolska je vlada prekjučer naznačila da će ipak odustati od nastojanja blokiranja preuzimanja Endese. Bitka za preuzimanje Endese ovih se dana dodatno zaoštrila, a njemački energetski div E.ON dobio je novog rivala. Španjolska je građevinska tvrtka Acciona, naime, prekjučer obznanila da je kupila 10-postotni udjel u Endesi vrijedan oko 3,4 milijarde eura, odnosno 32 eura po dionici. Riječ je o iznosu 26 posto većem koliko je po udjelu ponudio E.ON, 25,40 eura po dionici. Acciona bi uskoro mogla dodatno uvećati svoj udio u Endesi, no zasad ne namjerava preuzeti tvrtku. To baca novo svjetlo na preuzimanje Endese koja je u središtu zanimanja njemačkog rivala E.ON-a i Gas Naturala, najvećeg španjolskog opskrbljivača plinom. Ponuda Gas Naturala od 23 milijarde eura znatno je niža od one koju je uputio njemački E.ON vrijedne oko 27 milijardi eura. E.ON-ova ponuda uslijedila kada su se u Španjolskoj podigle tenzije oko mogućeg preuzimanja madridske kompanije od strane katalonskog Gas Naturala.

Acciona, koju kontrolira obitelj Entrecanales je početkom godine neuspješno pristupila španjolskom Gas Naturalu tražeći potporu u nastojanju preuzimanja kontrole nad Endesom, najvećom španjolskom energetskom kompanijom. Dok se europske države gospodarski sve više međusobno približavaju, istovremeno pokušavaju zadržati suverenost u područjima poput vojnih ugovora i poreza. No, sve su glasnija upozorenja iz Bruxellesa protiv posljednjih nekoliko poteza vlada, među ostalim i Španjolske za blokiranje inozemnih preuzimanja u strateško važnim sektorima, uključujući i energetski. Španjolska vlada u nastojanju zaštite vlastitog energetskog sektora svim silama je dosad pokušavala odbiti pokušaj preuzimanja Endese od strane njemačkog E.ON-a nastojeći je spojiti sa španjolskim rivalom Gas Naturalom čime bi bila stvorena treća najveća energetska kompanija na svijetu. Iako mu se Endesa usprotivila, španjolska ga je vlada poduprla jer bi time bila stvorena nova super tvrtka na domaćem vlasništvu. EK je Madridu u kolovozu poručio da je prekršila zakon u postupku preuzimanja energetske tvrtke Endesa od strane E.ON-a, a sredinom rujna je od španjolske vlade zaprimila očitovanje zbog interesa E.ON-a za kupnju španjolskog rivala Endese te je navela kako će na njega odgovoriti što je prije moguće. Iako je španjolsko nacionalno vijeće za energetiku u srpnju objavilo da će odobriti spajanje vrijedno gotovo 27 milijardi eura, postavilo je i “19 uvjeta” među kojima je i prodaja dvije trećine elektrana. Europska unija još je ranije od španjolske vlade zatražila da što prije ukloni nepovoljne uvjete koje je inozemnim rivalskim tvrtkama postavila za preuzimanje Endese, no Španjolci nisu skloni prodavati strancima tvrtku koju smatraju strateški važnom za svoje gospodarstvo. Velik interes za Endesu i ne čudi ako se zna da drži 37-postotni udjel u distribuciji struje u Španjolskoj gdje drži status najjačeg dobavljača na lokalnom tržištu na kojem potražnja raste znatno brže nego u ostalim zemljama Europske unije. Endesa je prisutna u Francuskoj, Italiji, a posebno u Latinskoj Americi gdje drži veliki udio na tamošnjim tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close