Abrakadabra ulazi u turizam, a nudit će i vlastite kreditne linije

Autor: Bernard Ivezić , 01. travanj 2016. u 10:02
Anita Lacmanović, direktorica operacija A007/ Dalibor Urukalović/PIXSELL

U ponudi imaju 100 tisuća proizvoda i gotovo tisuću brendova, preko njih će se moći kupiti domaći visokotehnološki proizvodi poput Rimčeva bicikla Greyp.

Agrokor u nedjelju u ponoć otvara internetsku trgovinu Abrakadabra, s kojom planira konkurirati najpopularnijim web trgovcima Amazonu i Alibabi. Očekuje se da će taj projekt, u koji je u godinu i pol dana koncern Ivice Todorića uložio 40 milijuna kuna i na kojem trenutačno radi 25 stručnjaka za e-poslovanje, do kraja godine imati promet od 20 milijuna eura i 100 zaposlenih.

Iduće godine, dokad računa da će dosegnuti gotovo pet posto hrvatskog tržišta e-trgovine, vrijednog 3,5 milijardi kuna, Abrakadabra će početi poslovati u Sloveniji, a zatim u Srbiji. U idućih nekoliko godina Todorić želi postati najveći e-trgovac u jugoistočnoj Europi. Hrvoje Kraljević, direktor tvrtke A007, preko koje će poslovati Abrakadabra.com, te direktor Tiska, kaže da imaju nekoliko aduta više od Amazona i Alibabe. "Kupci će preko Abrakadabre proizvod dobiti brže, kod nas će moći kupovati na rate, a zahvaljujući MultiPlusCardu, koji ima pet milijuna članova, bolje poznajemo potrošače u regiji od globalne konkurencije", kaže Kraljević. Objašnjava da će Abrakadabra prodavati isključivo neprehrambene proizvode. Ostatak, kaže, što uključuje prehrambene proizvode, ići će preko Konzum Klika.

Abrakadabra će imati kategorije: Auto-Moto, Bijela tehnika, Vrt i alati, Računala i periferija, Igračke, Knjige, Ljepota i njega, Moda, Oprema za bebe, Potrošačka elektronika te Sport i dodaci prehrani. Anita Lacmanović, direktorica operacija A007, kaže da u startu u ponudi imaju 100 tisuća proizvoda i gotovo tisuću brendova te da su sve to realizirali suradnjom s više od 200 partnera. Ističe da će ući u sport, dodatke prehrani i kozmetiku te modu.

 

150milijuna

kuna ciljani prihod A007 u ovoj godini

Direktorica operacija online trgovca navodi da su već partneri Intersporta te da će u sportskom djelu značajno proširiti ponudu brendova. Navodi da će u modi imati ponudu i domaćih dizajnera, a nudit će i kolekcije koje su poznate marke dizajnirale isključivo za prodaju preko Abrakadabre. Usto, ulaze u posao kojim su se dosad bavile ljekarne. U kategoriji Ljepote idemo s asortimanom koji se dosad prodavao isključivo kroz ljekarne, ojačat ćemo tu prodaju kroz partnerstva sa spa i beauty centrima", kaže Lacmanović.

Dodaje da će se preko Abrakadabre prvi put u Hrvatskoj moći kupiti domaći visokotehnološki proizvodi koji su se proslavili u inozemstvu: Rimčev bicikl Greyp, pametan kišobran Kisha i Bellabeatov Leaf. Abrakadabru pak tek očekuje najveće proširenje ponude. Iako tu kategoriju nisu naveli na predstavljanju u četvrtak, na upit Poslovnog dnevnika Hrvoje Kraljević potvrdio nam je da planiraju ući u turizam. Agrokor je već u biznisu s hotelima i wellnessom, a i suvlasnik je grupacije Adriatica.net, koja je prije imala i istoimeni, vrlo popularan internetski portal koji bi, da je opstao, danas bio najveća konkurencija AirBnB-u i Booking.com-u.

Više informacija o tome zasad nismo uspjeli doznati. Jednako skromni u Abrakadabri su i pri opisu modela plaćanja koje planiraju ponuditi. Naveli su da će podržati plaćanje svim kreditnim karticama, plaćanje na rate, plaćanje gotovinom pri preuzimanju, da pregovaraju s PayPalom te da bi do kraja godine mogli uvesti i plaćanje preko SMS-a. Od Anite Lacmanović, međutim, doznajemo da će Agrokor napraviti i prvi korak prema ulasku u bankarstvo, što su igrači poput Tesca već napravili. Izrijekom nije spomenula ni banke ni financije usluge, ali jest kredite. "Za mjesec dana planiramo ponuditi Abrakadabra kredite za krajnje kupce", izjavila je ne iznoseći detalje.

Iza Abrakadbre niz je inovacija. Uz financijske inovacije te funkcioniranje po modelu "marketplacea", najveća iznenađenja Abrakadabre bit će u logistici. Hrvoje Kraljević navodi da imaju vlastitu paralelnu dostavnu mrežu kroz Tiskovih 1300 kioska i 50-ak paketomata. Tisak navodno već istražuje kako bi u taj posao uvrstio i dronove. Nadalje, Abrakadabra koristi inovacije u logistici, koje su se već iskazale kod konkurencije: cross-docking i drop-shipping. "Agilan pristup primijenit ćemo i u razvoju, gdje od specifikacije nove mogućnosti naše trgovine do njezine ponude korisnicima neće proći više od četiri tjedna", zaključuje Kraljević.

Komentari (10)
Pogledajte sve


Konzum je toliko operativno nesposoban za banalno operiranje ducana da je ovo besmislica (pored niza drugih). Mikrokreditiranje? Odakle? Iz bilance koja je jadna i bez kreditiranja…osim toga u RH (koliko je meni poznato) treba dobiti dopustenje za financijske usluge i tada se retail i finacije nesmiju mijeasti – s t u p i d n o !

Vjerujem da ce ovo biti inovacija u klasi asset based securitya – gdje ce dug biti zapaketiran, transiran i strpan u posebni entitet odvojen od Agrokora – time imati veci kredibilitet.

Tako ce traziti ulagace.

Isto se bojim da ce ulagaci biti mirovinci. Bez zezanja.


…osim toga u RH (koliko je meni poznato) treba dobiti dopustenje za financijske usluge i tada se retail i finacije nesmiju mijeasti – s t u p i d n o !

Netocno. Za velikog gazdu vrijedi samo K- Ustav. On moze i stampat svoju valutu u vidu K-rvatskih bonova.

Ovo mi je super recenica: “Adriatica.net, koja je prije imala i istoimeni, vrlo popularan internetski portal koji bi, da je opstao, danas bio najveća konkurencija AirBnB-u i Booking.com-u.” hahaha

Taj Greyp ili ne valja ili je precijenjen inace ne bi zavrsio u prodaji kod Tode.

New Report

Close