U iščekivanju novog zakona udruge mu već prigovaraju na nepraktičnosti

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 12. prosinac 2012. u 19:30
47 tisuća udruga registrirano je u Hrvatskoj

U zakon koji će uskoro u javnu raspravu uvrstili bi odredbu koja će jasnije odrediti koje udruge i za što mogu dobiti novac.

Iako nacrt novoga zakona o udrugama još nije završen, već je pokrenuo žučne rasprave. U medije je ljetos procurila informacija kako će novim zakonom o udrugama izrijekom biti istaknuta politička nepristranost udruga, što će značiti da one neće smjeti na izborima podupirati stranke i stranačke kandidate. Također neće smjeti sudjelovati u izbornoj ili drugoj stranačkoj promidžbi, niti prikupljati novac za kandidate.  Kako je pisao Novi list, novi zakon "zakačit" će i sportske udruge i klubove poput Dinama, koji će za svoje programe od općeg dobra (za koje dobivaju novac iz proračuna) ubuduće morati račune predstavljati ne samo onima od kojih su novac dobili nego će svoja financijska izvješća morati objavljivati javno na svojim stranicama. Sve te informacije do danas nisu službeno potvrđene.

Posao privode kraju
"Radna skupina Ministarstva uprave koja radi na izradi nacrta novog Zakona o udrugama pri kraju je posla i uskoro se može očekivati da će o tekstu biti otvorena javna rasprava. U popratnom dokumentu uz javno savjetovanje bit će objašnjene sve glavne izmjene u odnosu na tekst važećeg Zakona o udrugama, a posebno će biti naznačena pitanja o kojima se žele dobiti povratne informacije od zainteresirane javnosti", kaže Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Vladina Ureda za udruge.Ta zainteresirana javnost, među kojom su i neke udruge, već su oglasila, pa su na adresu Ureda za udruge poslali svoje zahtjeve. Među ostalim, traže da se u novim zakonom jasnije uredi pojam neprofitnosti udruga s jedne i mogućnost da se udruge bave djelatnošću kojom ostvaruju prihod s druge strane. Dosadašnje su odredbe zakona, naime, u tom pogledu omogućavale zlouporabu statusa udruge za pribavljanje osobne financijske koristi, ali su često i ograničavale pojedine organizacije u registraciji prihodovne djelatnosti i socijalnog poduzetništva u svrhu samofinanciranja. Predlažu i otklanjanje mogućnosti da se imovina udruge, nakon njezina zatvaranja, može prenijeti u vlasništvo fizičke osobe.Iako je i većina ostalih prijedloga udruga uvrštena u Izvješće Ureda za udruge o provedenom savjetovanju, iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske napominju kako su uočili nepravilnosti.

Služba bez svrhe 
U Izvješću, naime, stoji kako je predloženo da se obveza upisa u Registar neprofitnih organizacija i predavanja financijskih izvještaja uvrstiti u novi tekst zakona. "To pitanje u javnoj raspravi ni drugi predlagatelji nisu spominjali, a mi smo izričito napomenuli da je postojanje registra neprofitnih organizacija besmisleno jer postoji Ured za udruge. Ne postoji ni registar za profitne organizacije nego je njihovo registracijsko tijelo Trgovački sud", kaže Darko Mrkonjić iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske. Navođenje tog prijedloga u Izvješću, tvrdi, upućuje na to da postoji jak lobi koji štiti postojanje službe koja je osnovana bez potrebe i svrhe.Udruge nisu zadovoljne dosadašnjom raspodjelom novca. Traže da se iz javnih izvora, na svim razinama, financiraju isključivo aktivnosti udruga koje su od općeg dobra te da se definiraju djelatnosti od općeg dobra i odrede posebni uvjeti koje organizacija treba ispuniti kako bi se mogla kandidirati za novac iz javnih izvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close