82 posto ispitanika starijih od 45 godina misli da se u SFRJ živjelo bolje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. travanj 2015. u 16:43
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

14 posto ispitanika za sebe otvoreno kažu da su jugonostalgičari, dok ih 62 posto misli da ne pripadaju u tu ladicu.

Istraživanje portala MojeVrijeme.hr pokazuje da čak 82 posto hrvatskih ispitanika s ozbiljnim iskustvom života u SFRJ misli da se u SFRJ živjelo bolje, 74 posto moglo bi pod određenim uvjetima ponovno živjeti u jednopartijskom sustavu, a 40 posto ih smatra Josipa Broza Tita pozitivnom osobom.

Istraživanje "Je li nam nekad bilo bolje?" proveo je u travnju news portal MojeVrijeme.hr, namijenjen "50 plus" generacijama, u njemu je anonimno sudjelovalo više od 2200 građana Hrvatske i BiH, a obrađeni su odgovori svih sudionika starijih od 45 godina – više od 1700.

Da se u bivšoj državi živjelo bolje ili puno bolje misli 82 posto ispitanika iz Hrvatske, da je bilo lošije tvrdi četiri posto njih, dok je "ne daj Bože da se ponovi" bio odgovor šest posto ispitanika.

Pri tome 14 posto ispitanika za sebe otvoreno kažu da su jugonostalgičari, dok ih 62 posto misli da ne pripadaju u tu ladicu. Povremenih jugonostalgičara je, prema vlastitom priznanju, 22 posto.

Među izričitim vjernicima čak je 12 posto deklariranih jugonostalgičara, a 19 posto je onih koji bi se tako nazvali povremeno.

Bez problema bi moglo živjeti u jednopartijskom sistemu, ako bi taj život provodili u blagostanju, čak 60 posto hrvatskih ispitanika. Njih 14 posto bi moglo živjeti u takvom društvenom uređenju, ovisno o tome koja bi partija bila na vlasti.

To znači da bi čak 74 posto ispitanika, koji imaju iskustvo života u SFRJ, moglo ponovno živjeti u društvu s jednom političkom strankom, dok je tek svaki peti ispitanik (21 posto) kategorički ustvrdio da ne bi mogao živjeti u jednoumlju.

O Titu 40 posto ispitanika misli kako je bio pozitivna osoba, a svega osam posto ih smatra da je riječ o diktatoru. Među izričitim vjernicima tek je 14 posto onih koji misle da je Josip Broz diktator, dok ga 31 posto vjernika smatra bezuvjetno pozitivnom osobom.

Bivšu državu po diskriminaciji na temelju nacionalnosti, koju su iskusili na vlastitoj koži, pamti 13 posto hrvatskih ispitanika, dok njih 83 posto misli da nisu bili diskriminirani na taj način.

Među hrvatskim ispitanicima 56 posto ih se izjasnilo vjernicima, dok je 36 posto onih koji to nisu. Na bogoslužja je u vrijeme SFRJ odlazilo 78 posto ispitanih, a 38 posto ispitanika je redovito odlazilo u crkvu ili džamiju.

Korupcija je danas vodeći problem hrvatskog društva, smatra 69 posto ispitanika, koji tvrde da je korupcije u Jugoslaviji bilo manje nego danas, a samo ih je dva posto reklo da je korupcije bilo više nego u samostalnoj Hrvatskoj.

Kada je riječ o kupovnoj moći, 28 posto ispitanih tvrdi da si danas mogu priuštiti više, dok žal za potrošačkom moći iz vremena Jugoslavije iskazuje 55 posto ispitanih koji misle da im je nekada puno toga bilo dostupnije.

U usporedbi sa svojim odrastanjem u SFRJ, čak 91 posto ispitanih misli da današnja djeca odrastaju u nesigurnijem okruženju, dok ih samo četiri posto misli da su djeca danas sigurnija.

Za povratak nekad popularnih omladinskih radnih akcija ruku bi dignulo 73 posto hrvatskih ispitanika starijih od 45 godina, a protiv toga ih je 15 posto.

Ispitivanje u BiH pokazuje da tamo građani stariji od 45 godina iskazuju mahom pozitivne stavove i osjećaje spram nekadašnje zajedničke države u još većoj mjeri od hrvatskih ispitanika, navodi portal MojeVrijeme.hr.

Tako, primjerice, za ukupno 87 posto ispitanika iz BiH ne bi bio loš povratak u jednopartijski sustav, njih 92 posto smatra da se nekad živjelo bolje, čak 66 posto ispitanika misli da je život u Jugoslaviji bio puno bolji, dok Tita pozitivnom osobom smatra visokih 65 posto ispitanika, a diktatorom svega tri posto.

Komentari (19)
Pogledajte sve


Pa kako je onda došlo do nezavisnosti?

Došlo je pod utjecajom američko-cionističkih interesa. Tuđman je '77. bio kod Carla Bildta (grupa Bilderberg) na instrukcijama za razjebavanje države a ovaj ga je '95., (nakon što smo predali svoj suverenitet židovskim bankarima a vlasništvo nad ljudima predano kao jamstvo otplate dugova; u SADu je to napravljeno 1913. i 1933.) optužio za ratni zločin. Isti recept kao što su cionisti napravili sa Saddamom (prvo im je koristio da razjebe Iran a onda su ga ubili), bin Ladenom, Hitlerom itd. Nađi imbecila sa svake strane koji imaju grandiozne ideje o vlastitoj superiornosti, podrži ih, dovedi na vlasti i oni će sami zakuhat sranja. Samo analizirajte događaje u Ukrajini (tražite informacije iz nezavisnih izvora) i vidjet ćete da je sve identično kao kod nas.
[/quote]

Ah , što su ugodne uhu “teorije zavjera”.



nije problem usporediti referentne vrijednosti kojima se mjeri kvaliteta života i matematički to analizirati…činjenica je da su se kriteriji i potrebe tokom vremena bitno izmjenili, međutim, neosporno je, u skladu sa ondašnjim vremenom, da se onda kvalitetnije živjelo i u jugoslaviji, i u cijeloj zapadnoj europi izuzev stanjinistički i diktatorski ustrojenih država istočne europe koje su bile pod čižmom sssr-a što jugoslavija svakako nije bila

Također, definitivno se ne slažem sa kol. Twixerom koji poslijedično navodi trenutnu globalnu situaciju kao uzrok propasti jugoslavije jer je ista , za razliki od azije, onda imala već kompletnu poslovno-proizvodnu infrastrukturu i utvrđenu trgovinsku poziciju na tržištima zemalja nesvrstanih i u istočnom bloku te je uz kvalitetnu tranziciju i fiskalnu politiku imala potencijal biti predvodnica demokratskih promjena, ali to nije odgovaralo radikalnim , uglavnom srpskim vono-policijsko-direktorskim strukturama, koje su se pojavom višestranačja i nacionalne osvještenisti uplašili za svoje pozicije te kroz "događanja naroda" i sl. udbaške metode destabilizirali i inicirali pobune misleći da će silom jna zaustaviti demokratske trendove.

sve kasnije svinjarje, rat, tajkunizacije, korupcije, isisavanja…itd, itd. koje su uništile hrvatsku privredu su tek posljedica velikosrpskih ambicija zadržavanja propalog sustava koje su dovele do institucionalnog , pravnog, ljudskog i svakog drugog urušavanja kriterija društva i države a u vakumu kojega su upravo marginalne strukture, koje u uređenim društvima ne mogu doći do bitnijeg izražaja izuzev stranica crne kronike, kao parazit zauzele vodeće pozicije i prilagodile mladu, neiskusnu i ratom izmučenu republiku hrvatsku svojim kriminalnim pljačkaškim ambicijama čija druga uhljebljena generacija danas smatra hrvatsku i njene građane svojom imovinom.

samo za primjer, 10največih tvrtki u hrvatskoj su sve od reda druže tito tvrtke, što pod upravom partija što koncerna kao agrokor, atgr,i.sl, nema niti jedne jedine nove, nego sve jugoolavwenski brendovi[emo_vrtimise]

Glavni uzrok građanskih ratova na Balkanu je Kosovo, a rat je pokrenut iz Londona jer je tamo centar svjetske moći. London je pokretač svih geopolitičkih događaja, ratova, naftnih šokova i kriza, pa su i ratovi u bivšoj Jugoslaviji samo dio britanskoga geopolitičkog projekta, kao što su to i nedavni građanski rat u Libiji, sadašnji u Siriji i kompletno “arapsko proljeće”, a sve u sklopu britanskog stvaranja globalnog carstva, kroz sustav i doktrinu “dirigiranog kaosa”. Uostalom, treba se zapitati zašto su na kraju rata u Hrvatsku odmah doletjeli britanski lordovi Carrington, Owen i drugi. London je počeo i završio taj rat, a ne Beograd.
[/quote]

Pa vi će te naći svakakva opravdanja , samo da se ne kaže ono pravo , a to je da je velikosrpska politika započela sve ratove i normalno kao i uvijek sve izgubila!

Normalno da je prije 25 godina bilo i meni bolje.
Prije 25 godina puno bolje i više sam ševio .

A sve ostalo je bilo gore.
Kad se sjetim neimaštine kave , sapuna , deterđenta , benzina , vožnje par nepar zastave 101 ,radia 101 i 7 sekretara SKOJa , gladi , bjede , malih plaća , loših zdravstvenih usluga , silovanja ćirilicom na TV Zgb ,nezaposlenih, represiji prema neistomišljenicima , proganjanju vjernika , nedemokraciji , SKH Stranki Demokratskih Promjena…

moj djed je živio pod austro-ugarskom,kraljevini jugoslaviji, nezavisnoj državi hrvatskoj, jugoslaviji sa titom i republici hrvatskoj. do smrti je govorio da je naj uređenija bila austro-ugarska, naj bolje se živjelo pod titom, a najdraža mu bijaše r.hrvatska.da mi je uvatit njegove godine.

New Report

Close