7,2 milijuna kuna iz proračuna Grada Ivanca za programe gradnje i održavanja komunalne infrastrukture

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2015. u 10:26
Foto: http://www.ivanec.hr/

Za uređenje prometnica, prometnih i javnih površina, javne rasvjete, gospodarenje komunalnim otpadom te za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda – a sve to ulazi u gradski Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture – u proračunu Grada Ivanca za 2015. godinu planirano je 4,31 milijun kuna.

Najviše novca, 1,94 milijuna kuna, usmjerit će se u nastavak radova na sanaciji odlagališta komunalnog otpada u Jerovcu te u otkup zemljišta, projektiranje i gradnju reciklažnog dvorišta građevinskog otpada, u nabavu opreme i gradnju objekta za gospodarenje otpadom te u projekte i gradnju pristupnih prometnica. Dio toga financirat će se iz gradskog proračuna, a dio se očekuje iz vanjskih kapitalnih potpora.

   Nadalje, 1,26 milijuna kuna namijenjeno je gradnji i rekonstrukciji prometnica i nogostupa. Iz niza predviđenih zahvata izdvajamo gradnju nogostupa u Jerovcu, pripremne radnje za gradnju nogostupa Ivanec-Jerovec, gradnju prometnica u Zoni C-3 u Ivancu (Gajeva i Preradovićeva), spuštanje rubnjaka i gradnju rampi za invalide na nogostupu uz D35 u Ivancu, projekt uređenja prometa u Ivancu te gradnju (uključujući i otkup zemljišta, projekte i geodetske radove) više autobusnih stajališta.

U taj program uvršteni su i projekti i pripremni radovi vezani uz novu prometnicu (spoj Varaždinske i Jezerskog puta), zatim, gradnja odvojka ceste u Ivanečkom Naselju te uređenje nerazvrstane ceste u Hruškarima u Stažnjevcu, uređenje parkirališta u Prigorcu, obnova mostova na nerazvrstanim cestama u Željeznici, sanacija klizišta uz nerazvrstane ceste te projekt vezan uz Kolodvorsku ulicu u Ivancu.

   Daljnjih 535.000 kuna namijenjeno je asfaltiranju nerazvrstanih cesta, od toga najviše za modernizaciju dvaju odvojaka u Mjesnom odboru Lovrečan (Đunđeki, Kirini). U programu je i asfaltiranje odvojka kod trafostanice u Ivanečkom Vrhovcu te modernizacija dvaju odvojaka u Vrtnoj i Vukovićevoj ulici.

   Za javnu rasvjetu planirano je 120.000 kuna (uz županijsku cestu Ivanec-Jerovec i u Preradovićevoj ulici), a dio sredstava planiran je za regulaciju javne rasvjete u područjima povremenog stanovanja. U proračunu za 2015. predviđeno je i 90.000 kuna za uređenje trgova i parkova (mali park, glavni gradski trg, uređenje javne površine kod Dječjeg vrtića) te 180.000 kuna za uređenje i opremanje dječjih igrališta. Uređenju gradskih groblja namijenjeno je ukupno 150.000 kuna, dok je daljnjih 30.000 kuna osigurano za potrebe otkupa zemljišta u cilju realizacije projekta na gradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda s područja Aglomeracije Ivanec.

   Što se tiče održavanja komunalne infrastrukture na području grada Ivanca, programom koji je usvojilo Gradsko vijeće, u ovoj godini za te su namjene planirani troškovi u visini 2,88 milijuna kuna. Iskustva iz prošlih godina pokazuju da prihodi od komunalne naknade (planirano je da ih se prikupi oko 2,2 milijuna kuna) i naknada za korištenje javnih površina (plan je 100.000 kuna) ponovno neće biti dovoljni za pokrivanje svih potrebnih troškova. A to znači da će se, radi zadržavanja postojećeg komunalnog standarda, i ove godine znatan dio troškova (blizu 600.000 kuna) morati pokriti iz ostalih proračunskih prihoda.

   U programu je milijun kuna planirano za održavanje nerazvrstanih cesta, dakle, za njihovo šljunčanje, najrazličitije popravke propusta, kanalica, slivnika, revizionih okana, ograda… U toj stavci su i sredstva predviđena za sanacije oštećenog asfalta, kao i za čišćenje jaraka, košnju bankina i sl. Za zimsku službu planirano je 350.000 kuna.

   Nadalje, 451.000 kuna namijenjena je pokrivanju troškova čišćenja i održavanja javnih zelenih površina, dok je daljnjih 67.000 planirano za održavanje čistoće na javno-prometnim površinama I., II. i III. gradske zone. Za održavanje spomenika planirano je 20.000 kuna, isto toliko za sanaciju divljih deponija, dok je po 25.000 kuna namijenjeno čišćenju kanala i potoka Bistrice te održavanju cesta i javnih površina u gospodarskim zonama.

   Kapitalni trošak u ovom segmentu svakako je javna rasvjeta, za čije je održavanje i podmirivanje troškova električne energije planirano 1,19 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close