400 tona opasnog otpada prijeti izvorima vode u južnoj Istri

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2017. u 12:27
Arhivska fotografija: Grgo Jelavić / Pixsell

Prostorno planskom dokumentacijom Istarske Županije i Grada Pazina u navedenoj zoni nije dana mogućnost građenja ili korištenja postojećih građevina za djelatnost gospodarenja otpadom.

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika zatražio je, na početku saborskog zasjedanja u petak, stanku kako bi upoznao javnost s problemom neadekvatno uskladištenog opasnog otpada tvrtke Ecooperativa d.o.o. u stečaju u industrijskoj zoni Pazinka u gradu Pazinu.

"Navedena tvrtka započela je 2007. godine s obavljanjem svoje djelatnosti na području Grada Pazina na temelju Dozvole za obavljanje djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom. Državno tijelo koje je nadležno za izdavanje predmetnih dozvola je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a dozvole izdane tvrtki Ecooperativa istekle su s 25. studenim 2016. godine", pojasnio je zastupnik Demetlika. "Skladište u kojem je poslovala predmetna tvrtka nalazi se u III. zoni sanitarne zaštite izvorišta vode za piće te u neposrednoj blizini II. zone sanitarne zaštite. Prostorno planskom dokumentacijom Istarske Županije i Grada Pazina u navedenoj zoni nije dana mogućnost građenja ili korištenja postojećih građevina za djelatnost gospodarenja otpadom, a pogotovo ne za skladištenje opasnog otpada. Voda koja ponire u ponor Pazinčice kasnije izvire na izvorištima vode kojom se koriste vodovodni sustavi Grada Pule i čitave južne Istre," istaknuo je zastupnik, te detaljno objasnio kako su gradske vlasti Pazina i Istarske županije upozoravale nadležno ministarstvo o toj opasnosti.

Kako piše Glas Istre, Demetlika ističe kako su službe inspekcijskog nadzora zaštite okoliša provodile akcije nadzora na toj lokaciji, te kako su iz Ministarstva zaštite okoliša u gradu Pazinu dobili podatak kako je "u skladištu otpada na lokaciji poslovne zone "Pazinka" u Pazinu uskladišteno je oko 400 tona neopasnog te oko 400 tona opasnog otpada." Zastupnik Tulio Demetlika izjavio je kako bi trošak uklanjanja otpada iznosio oko četiri milijuna kuna, te je pozvao tvrtku "Ecooperativa" ili nadležno ministarstvo da to učine u kratkom roku.

Komentirajte prvi

New Report

Close