4. Festival Hrvatskog otočnog proizvoda na otoku Krapnju

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2016. u 15:19
Foto: Šibensko-kninska županija

Na festivalu su svoje proizvode i proizvodne linije izložili ukupno 13 izlagača, od kojih su 9 nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod iz Šibensko-kninske županije. Uglavnom je riječ o prehrambenim proizvodima, uljima, rakijama, likerima ali i kozmetičkim, odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini.

Na festivalu su svoje proizvode i proizvodne linije izložili ukupno 13 izlagača, od kojih su 9 nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod iz Šibensko-kninske županije. Uglavnom je riječ o prehrambenim proizvodima, uljima, rakijama, likerima ali i kozmetičkim, odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini.

U svom pozdravnom govoru brojnim posjetiteljima i izlagačima, župan Goran Pauk kazao je da su rezultati ovog projekta višestruki, a onaj najvažniji među ostalima je gospodarski i demografski učinak. Otočni proizvođači kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete stvarajući tako sebi i svojim obiteljima uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima.

"Kada smo organizirali prvi Festival HOP-a u Šibensko-kninskoj županiji imali smo samo 2 proizvođača nositelja oznake HOP sa naših otoka, danas imamo 13 proizvođača i 70 proizvoda.  Ove brojke su nam poticaj da se uloženo isplatilo, i zato ćemo i u ovoj godini proizvođačima Hrvatskog otočnog proizvoda sa naših otoka pomoći oko podmirenja troškova za  analizu i dizajniranje proizvoda te troškova nastupa na manifestacijama.", istaknuo je župan Goran Pauk.

Marija Vučković, pomoćnica ministra u Ministarstvu regionalnog razvija i fondova EU pozdravila je posjetitelje i izlagače u ime ministra Tomislava Tolušića i svoje osobno ime.

"Ovo ministarstvo, u okviru kojeg je i sektor za otoke, nastoji skrbiti o svim područjima s razvojnim specifičnostima kojima pripadaju i otoci. Tako smo novom strategijom regionalnog razvoja Republike Hrvatske do 2020., koja se nalazi na elektronskom savjetovanju, pripremili po prvi put podmjeru koja se odnosi na otočni razvoj. Isto tako pripremili smo u suradnji sa jedinicama lokalne i područne samouprave, stručnom i zainteresiranom javnošću izradu novog zakona o otocima, te vjerujem da ćemo dogodine imati bolji promijenjeni Zakon o otocima na korist otočnog stanovništva, otočnog gospodarstva i otočne demografije.", istaknula je pomoćnica ministra Vučković .

Festivalu je prisustvovala i Jadranka Fržop, pomoćnica ministra u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. U ime Grada Šibenika pozdravnu riječ uputio je Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika. Uz festival se održao i prigodni kulturno zabavni program u kojem su sudjelovali Klapa “Brodarica”, KUD „Spužvar“ Krapanj-Brodarica, Franka Palada i Ivan Gulin, a održana je i video-prezentacija "Blago mora – Krapanj". Za sve posjetitelje, besplatne porcije pidoća pripremili su u "mega teći" Udruženje obrtnika grada Šibenika – sekcija ugostitelji, a Zadruga "Spužvica" održala je kreativnu radionicu izrade suvenira i čipke.

Drugog dana festivala, u Muzeju uljara "Sv. Lovre" održana je video-prezentacija "Stari način prerade maslina", a prof. dr. sc. Velimir Srića održao je prezentaciju "Otoci – neotkriveni dragulji Hrvatske".  Podsjetimo se Projekt HOP je pokrenut 2007. godine, a ukupno je do sada oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dobilo 219 proizvođača za 628 proizvoda i proizvodnih linija s 23 otoka

Organizator Festivala je Šibensko-kninska županija, a suorganizatori su Grad Šibenik, Udruga Poslovni Klaster „Hrvatski otočni proizvod“, MO Krapanj, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Turistička zajednica Grada Šibenika i Turistička zajednica Krapanj-Brodarica.

Komentirajte prvi

New Report

Close