3. maju jamstva od 9,97 mil. dolara

Autor: Marija Brnić , 11. ožujak 2015. u 21:59
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Ova jamstva za riječko brodogradilište predviđena su programom restrukturiranja.

Riječkom 3. maju Vlada će danas odobriti nova jamstva u ukupnom iznosu od 9,97 milijuna američkih dolara za osiguranje avansa koje za gradnju tri barže za prijevoz ukapljenog plina plaća švedski naručitelj Wisby Tankers.

Ova jamstva za riječko brodogradilište predviđena su programom restrukturiranja, a uvjet je da država može osigurati avansne uplate za novogradnju do ukupnog iznosa od 195 milijuna kuna ekvivalenata državne potpore sadržane u tim jamstvima, a uz ranije izdana jamstva taj ekvivalent potpore iznosi 7,8 milijuna kuna i u dopuštenim je okvirima. Vlada će na dnevnom redu imati i izmjenu ranije odluke o davanju jamstva za dugoročno zaduženje Đuro Đaković Specijalnih vozila.

Riječ je o jamstvu koje je u iznosu od 14,6 milijuna eura Ministarstvo financija izdalo u kolovozu 2010. u korist Hrvatske poštanske banke. Tvrtka je prije četiri mjeseca podnijela zahtjev za reprogram ostatka duga u iznosu od 10,47 milijuna eura, s počekom od tri rokom otplate od pet godina u deset jednakih polugodišnjih rata. Posljednja rata trebala bi sjesti koncem listopada 2022. godine. Iz slavonskobrodske tvrtke ovaj je zahtjev pojašnjen teškoćama u održavanju njihove kratkoročne likvidnosti, budući da se zbog recesije u zemlji i okruženju suočeni s teškoćama u ugovaranju poslova.

No, optimistični su da će već u ovoj godini dići proizvodnu aktivnost i smanjiti problem nelikvidnosti, a očekivanja temelje na sudjelovanju na natječajima i zanimanje inozemnih partnera za program izrade teretnih vagona i vojni program. Poboljšanju bilance trebala bi pridonijeti i dokapitalizacija koju planira njegov vlasnik Đuro Đaković Holding, koji bi za svoja kratkoročna i dugoročna potraživanja od ĐĐ Specijalnih vozila tvrtku dokapitalizirati za 60 mil. kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close